Desetine hiljada ljudi u Francuskoj postepeno izlazi iz izolacije, dva mjeseca nakon restriktivnih mjera, koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze izazvane korona virusom.

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Francuzima od danas, za izlazak iz kuća, ne trebaju posebne dozvole, a to je dovelo do toga da je jutarnji špic u metrou u Parizu izgledao kao i prije vremena izolacije, prenosi AFP.

Francuska vlada zahtijeva obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, uz održavanje fizičke distance.

Takođe, preporuka da se radi od kuće i dalje je na snazi.

Prodavnice odjeće, frizerske radnje i agencije za nekretnine su među poslovnim objektima koji se danas ponovo otvaraju, uz stroga uputstva o pridržavanju higijenskih mjera.

U Francuskoj su stroge mjere izolacije uvedene 17. marta dale rezultate, jer je dnevni bilans umrlih juče pao na 70, što je najniža cifra od 17. marta.

Međutim sa više od 26.000 umrlih, Francuska ima jednu od najviših stopa smrtnosti, oko 14 odsto, zbog čega se poziva na oprez.

Španija otvorila dio zemlje

Oprezno relaksiranje mjera započela je i vlada u Madridu, koja je od danas otvorila jedan dio zemlje, odnosno 11 od 17 regiona.

Ublažavanjem mjera obuhvaćeno je oko 47 miliona Španaca, koji će od danas moći da se druže u grupama do deset ljudi, idu u manje prodavnice i restorane i barove na otvorenom.

Otvaraju su i crkve i džamije, ali je prisustvo vjernika ograničeno na trećinu kapaciteta.

Dozvoljeno je i održavanje sahrana na kojima može da prisustvuje do 15 osoba.

Međutim, više velikih gradova, kao što su Madrid i Barselona, i dalje su pod strogim restriktivnim mjerama.

Španija je druga najpogođenja zemlja, sa skoro 225 hiljada oboljelih i preko 26 hiljada umrlih.

Otvaranje škola u Belgiji, Holandiji i Švajcarskoj

Pored Francuske i Španije, većina prodavnica i firmi će se otvoriti i u Belgiji, mada će restorani, barovi i kafei ostati zatvoreni.

Belgijske vlasti su takođe sinoć dozvolile ljudima da se susreću sa bliskim prijateljima ili rođacima što je porodicama omogućilo da proslave Dan majki.

Sudovi u toj zemlji počeli su ograničeno da rade, dok su bolnice sada dostupne i za ljude koji nijesu hitni slučajevi.

U Holandiji će, djelimično, ponovo biti otvorene osnovne škole, kao i frizerski saloni, auto škole, a počeće da rade i fizioterapeuti.

U Švajcarskoj će se početi nastava za niže i više razrede osnovne škole, ali će broj prisutnih na nastavi biti smanjen.

Otvaraju se i restorani, prodavnice knjiga i muzeji uz mjere fizičke distance i ostale higijenske mjere predostoržnosti.

U Danskoj se nastavlja ublažavanje mjera i mogu da se otvore šoping centri, a u Poljskoj mogu da se otvore hoteli, iako stranci koji ulaze u zemlju i dalje moraju da budu u dvonedjeljnom karantinu.

Grčka u drugoj fazi popuštanja mjera

Grčka je ušla u drugu fazu ukidanja mjera ograničenja, otvaranjem preostalih maloprodajnih radnji i srednjih škola za učenike završnih razreda, objavile su danas vlasti te zemlje.

Tržni centri i robne kuće i dalje su zatvoreni.

Sva ostala maloprodajna preduzeća, uključujući prodavnice odjeće i kozmetičkih proizvoda ponovo su otvorene jutros, primijenjujući mjere fizičkog distanciranja, kako bi se spriječilo ponovno širenje virusa.

Prodavnice moraju shodno njihovoj veličini da ograniče broj kupaca u svakom trenutku.

Učenici završnih godina srednjih škola vratili su se danas u škole, dok će se ostali srednjoškolci i osnovci vratiti sljedeće nedjelje.

Grčka je mjere ograničenja uvela u ranoj fazi, što je dovelo do zadržavanja broja mrtvih i teško zaraženih na niskom nivou.

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su juče saopštile da tog dana nije zabeilježen nijedan smrtni slučaj kao posljedica virusa, dok je šest novih osoba zaraženo.

Grčka, zemlja sa skoro 11 miliona stanovnika, do sada je imala više od 2.700 zaraženih od početka pandemije.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments