Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Otkriveno veliko groblje ruskih tenkova uništenih u ratu u Ukrajini

Satelitski snimci pokazuju da se prije invazije na ovoj lokaciji nijesu nalazila vozila, a da je 17. marta bilo svega nekolicina. Prema tome radi se o novijim gubicima ruskih snaga

Novinari britanskog lista The Sun dobili su ekskluzivan pristup ukrajinskom timu koji lansira ukrajinske dronove Leleka u ruski vazdušni prostor kako bi vršili nadzor. Ovaj tim je snimio “groblje tenkova” deset kilometara duboko u teritoriji Rusije.

Izviđački letovi koje je obavio dron ukrajinske proizvodnje Leleka snimili su na prostoru sela Golovčino, 10 kilometara od ukrajinske granice, poljanu sa ukupno 57 uništenih ili oštećenih vojnih vozila.

Satelitski snimci pokazuju da se prije invazije na ovoj lokaciji nijesu nalazila vozila, a da je 17. marta bilo svega nekolicina. Prema tome radi se o novijim gubicima ruskih snaga.

Od uništenih vozila, barem 17 su tenkovi. Većinom T-72, ali neki su i moderni tip T-90. Osim toga nalazi se minimalno sedam samohodnih artiljeriljerijskih sistema, MSTA pokretna haubica, manji 2S3 Akatsiya topovi, pokretni mostovi, oklopna vozila i dva vozila za izvlačenje tenkova.

Ukrajinci tvrde da su uništili više od 800 tenkova i 2.000 oklopnih vozila, a stotine od ovog broja zahvaljujući doniranim NLAW i Javelin protuoklopnim sistemima.

Obavještajac ukrajinske vojske je za The Sun izjavio kako se radi o vozilima koja su u ovom selu ostavljena jer su neupotrebljiva za rusku vojsku. Najvjerovatnije se radi o vozilima uništenim u regiji Sumy.

Sam Cranny Evans, stručnjak iz think-thanka RUSI kaže kako haotičan raspored vozila pokazuje kako su tu dovezena u žurbi, a da način pozicioniranja ukazuje da su vozila vučena, tj. da se nisu mogla sama kretati i da im je potrebna popravka.

Odbrambeni ekspert Joseph Dempsey je istakao da je najlogičnije objašnjenje da se radi o lokaciji gdje se parkiraju vozila koja su oštećena. Kaže kako se prema snimcima neka od vozila mogu možda vratiti u upotrebu, a druga iskorištena za rezervne dijelove.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve