Otkriven identitet i drugog oficira GRU-a osumnjičenog za pokušaj puča u Crnoj Gori

Zajedničkom istragom Bellingcat – a I ruskog Insidera otkriven je identitet i drugog organizatora neuspjelog puča u Crnoj Gori poznatog pod imenom Vladimir Popov. To je pripadnik GRU Vladimir Nikolaevich Moisejev. Ispostavilo se da on je djelovao ne samo na Balkanu, već i u Moldaviji, Ukrajini, Poljskoj i Bugarskoj.

Osim Širokova (Šišmakova), čije je pravo ime otkriveno ranije, crnogorsko Tužilaštvo osumnjičilo je i Vladimira Popova. Sa tim imenom on se nalazi i na potjernici Interpola. Ipak, kako su Belinget i Insajder otkrili – njegovo pravo ime je  Vladimir Nikolaevich Moisejev, rođen 29. Juna 1980. godine.

Moisejev je sa pasošem na svoje ime putovao samo po Rusiji, dok je sa imenom Popova putovao po Evropi, uglavnom kao fotoreporter ili agent osiguranja.

Istragom je ustanovljeno da je Popov boravio i u Varšavi u vrijeme dok je Eduard Šišmakov tamo radio kao pomoćnik vojnog atašea.

foto: Šišmakov (1) i Popov (2)

Utvrđeno je i da je 2014.  bio u Moldaviji, u vrijeme kada je ta zemlja trebala da potpiše ugovor sa Evropskom unijom. Prema podacima moldavskih službi, pripadnici Gru, uključujući Popova, planirali su da organizuju nerede prema ukrajinskom scenariju.

Na kraju, utvrđeno je da je Popov više puta posjećivao i Bugarsku. A kako je utvrdila crnogorska istraga organizatori puča koristili su kriptovane telefone koji su bili kupljeni upravo u Bugarskoj.

Komentari

avatar