Predsjednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen (von der Leyen) je osudila nasilje protiv demontranata u bjeloruskim gradovima.

foto Rojters

“Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nema mjesta u Evropi. Temeljna prava u Bjelorusiji moraju se poštovati. Pozivam bjeloruske vlasti da obezbijede tačno prebrojavanje i objavljivanje glasova na jučerašnjim izborima”, objavila je fan der Lajen na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moraviečki ( Mateusz Morawiecki) je ranije u toku dana pozvao lidere evropskih institucija da sazovu vanredni samit EU kako bi se raspravljalo o situaciji u Bjelorusiji.

Objava fan der Lajen na socijalnim mrežama nije se bavila ovim pozivom. Imajući u obzir da su EU institucije zatvotene i toku ljetnjih odmora, malo je vjerovatno da bi moglo doći do ikakovog okupljanja prije kraja avgusta kada se završavaju odmori.

U Berlinu će se održati sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU između 27. i 28. avgusta i to je najvjerovatnije najranija prilika kada će se formalno raspravljati o situaciji u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora u zemlji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve