Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Oskudni podaci o četvrtoj dozi vakcine, većina zemalja suzdržana

Jedno od rijetkih istraživanja o četvrtoj dozi dolazi iz Izraela

Za sada skoro da nema studija koje procjenjuju efikasnost i bezbjednost četvrte doze vakcine protiv kovida 19, a jedina država koja je ponudila drugu buster vakcinu većem broju građana i dalje je Izrael.

Ostale zemlje uglavnom naglašavaju da nema razloga još za uvođenjem četvrte doze za opštu populaciju. Postoje, međutim, i one poput Austrije, Njemačke ali i Srbije koje ističu da bi se mogle odlučiti na taj korak.

Jedno od rijetkih istraživanja o četvrtoj dozi dolazi iz Izraela. Rezultati ovog istraživanja nisu još objavljeni, njih je prenio izraelski premijer Naftali Benet rekavši da je u studiji učetvovalo 154 zdravstvenih radnika, kod kojih je četvrta doza dovela do povećanja koncentracije antitijela.

Nedjelju dana nakon primanja četvrte doze ispitanici su imali četiri puta više antitijela, na osnovu čega se pretpostavlja da su postali i više zaštićeni od zaražavanja, i teškog obolijevanja.

Ova studija ujedno je poslužila i kao podloga da se četvrta doza ponudi starijima od 60 i medicinskim radnicima u Izraelu.

Četvrtu dozu vakcine u velikom broju zemalja, uključujući Srbiju, već duže vreme mogu primiti imunokompromitovane osobe.

Naučni časopis BMJ prenosi da za ovakvu odluku postoji opravdanje utemeljeno na istraživanjima koja pokazuju da ova grupa ljudi ima slabiji odgovor na dvije pa i na tri doze vakcine.

Oktava studija iz Ujedinjenog Kraljevstva tako je pokazala da četiri od deset osoba koje imaju neku bolest zbog koje im je imuni sistem značajno oslabljen (oboljeli od kancera, osobe koje prolaze kroz transplantaciju matičnih ćelija, oboljeli od inflamatornog artritisa) imaju manju koncentraciju antitijela nego zdrave osobe nakon primanja dvije doze kovid 19 vakcine.

Majkl Vilkomb, nefrolog koji je učestvovao u Oktava studiji, kazao je za BMJ da je u nastavku ovog istraživanja, čiji rezultati još uvijek nisu objavljeni, polovina osoba koja nije imala antitijela nakon dvije doze, imala neku vrstu imunog odgovora nakon treće vakcine.

To međutim znači da oko četvrtine imunokompromitovanih pacijenata nije imalo nikakav odgovor ni nakon primanja tri doze, zbog čega je ustanovljena preporuka o davanju četvrte vakcine.

“Pojedini imunokompromitovani pacijenti nemaju nikakav ili imaju neadekvatan odgovor u poređenju sa kontrolnom grupom zdravih osoba nakon tri doze, tako da je njima potrebna četvrta vakcina da bi došlo do stvaranja odgovora koji može da se detektuje. Davanje četiri doze imunokompromitovanima je međutim potpuno druga stvar od četvrte doze za opštu populaciju pri čemu bi se bustovao imuni odgovor”, kazao je Vilkomb za BMJ.

Većina država za sada ističe da nema potrebe za uvođenjem četvrte doze vakcine protiv kovida 19 za opštu populaciju, dok se istovremeno pokušava da se ubrza buster vakcinacija odnosno davanje treće doze, kako bi se koliko-toliko zaustavilo širenje omikron soja.

Savjetnici britanske vlade preporučili su da se ne daje četvrta doza vakcine protiv kovida-19 za korisnike staračkih domova i osobe starije od 80 godina zato što podaci pokazuju da treća doza obezbjeđuje trajnu zaštitu od težih oblika bolesti koje zahtijevaju hospitalizaciju.

Za osobe starije od 65 godine zaštita od odlaska u bolnice ostaje oko 90 odsto tri mjeseca poslije dobijanja treće doze, prema podacima koje je prikupila britanska Agencija za bezbjednost zdravlja.

Dvije doze prema istim podacima pružaju zaštitu od hospitalizacije od 70 odsto nakon tri odnosno 50 odsto nakon šest mjeseci.

S obzirom na opadanje zaštite, pogotovu u vrijeme širenja omikron varijante, države uglavnom pokušavaju da ubrzaju program buster vakcinacije, tako što se između ostalog skraćuje vrijeme između druge i treće doze.

Lider u vakcinaciji trećom dozom za sada je Čile, gdje je 61 odsto populacije primilo treću dozu. Preko 50 odsto vakcinisanih busterom imaju još Island, Bahrein, Velika Britanija, Danska i Malta. U Izraelu koji je uveo četvrtu dozu, tri vakcine je primilo 48 odsto populacije.

Kako je Danas već pisao nisu međutim svi kojima je došlo vrijeme za buster vakcinaciju i primili treću dozu. Za više od 800.000 osoba došlo je i prošlo vrijeme za treću dozu.

I pored toga postoje najave da bi mogla biti uvedena četvrta doza u Srbiji. Kako je kazao sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, Komitet za imunizaciju razmatra tu mogućnost. On je naveo i da je evidentno da nam je potrebna i četvrta doza.

List Politika prenio je prošle nedjelje da je četvrtu dozu u Srbiji primilo 29 osoba.

Najave uvođenja četvrte doze još postoje u Njemačkoj i Austriji. Krajem prošle godine predstavnici zdravstvenih institucija u Njemačkoj kazali su da će četvrta doza biti potrebna, dok su u Austriji otišli i korak dalje, pa je Nacionalni savjet za vakcinaciju naveo da četvrta doza treba da bude ponuđena zdravstvenim radnicima i zaposlenima u ostalim prioritetnim službama usljed širenja novog omikron soja.

Najnovije

DPS: Formiranjem vlasti u Ulcinju izvršen postizborni inženjering

Formiranjem vlasti u Ulcinju sa koalicijom “Za novi početak”, izvršen je postizborni inženjering koji ne odslikava ono što je većinski izražena volja građana Ulcinja,...

Ubijen pukovnik Revolucionarne garde Irana

Pukovnik Revolucionarne garde Irana ubijen je 22. maja ispred svoje kuće usred Teherana. Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodajarija ispalivši pet metaka. Državna...

Cetinje ne odustaje: Ukrajinski otpor je već ušao u vječnost

Osamdeset osmoga dana rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi za slobodu. Glavna poruka...

Olena Zelenski: Niko mi neće oduzeti muža, čak ni rat

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska dala je intervju za ukrajinsku Rada TV sa svojim suprugom Volodimirom Zelenskim. Ovo je tek drugi put da je par viđen zajedno od...

YouTube uvodi promjene za gledanje video snimaka

U posljednje vrijeme, kompanija YouTube uvela je nekoliko inovacija koje su dočekane sa podijeljenim mišljenjima. Prvo, ukinuta je mogućnost da korisnici ove društvene mreže...

Najčitanije

Povezano

Koronavirus: Nema preminulih, 58 novooboljelih

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata registrovano je 58 novih slučajeva korone. Preminulih od posljedica korone od jučerašnjeg presjeka nije bilo, saopšteno je iz...

Bukti prvi talas koronavirusa u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja saopštila je da je peti dan uzastopno registrovala više od 200.000 novih pacijenata koji imaju groznicu, dok se bori protiv prvog potvrđenog...

Koronavirus: Nema preminulih, 61 novooboljeli

U posljednja 24 sata registrovan je 61 novi slučaj koronavirusa. Od jučerašnjeg presjeka nije bilo preminulih od posljedica virusa korona, saopšteno je iz Instituta...

Korona presjek: 80 novopozitivnih, bez preminulih

Registrovano je još 80 novih slučajeva koronavirusa. U prethodna 24 sata nije bilo smrtnih ishoda povezanih sa Covid 19 infekcijom, saopšteno je iz Instituta...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve