Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Osam i po godina zatvora ruskoj novinarki jer se na televiziji usprotivila napadu na Ukrajinu

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se proslavila zbog javnog protivljenja ofanzivi u Ukrajini na državnoj televiziji gde je bila zaposlena, osuđena je, u odsustvu, na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojske, objavio je nadležni sud.

Novinarka koja je pobjegla iz Rusije prije godinu dana bila je optužena za „širenje lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama, i već je za slična djela bila osuđena na novčanu kaznu u avgustu 2022.

Prema ruskoj agenciji Ria Novosti, ona je ovog puta osuđena zato što je sama demonstrirala sa plakatom protiv ruske ofanzive u Ukrajini.

Ovsjanikova je postala globalno poznata kada je u martu prošle godine upala tokom direktnog prenosa informativnog programa Vremja držeći iza voditeljke poster s natpisom: „Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas“ na ruskom. Takođe je uzvikivala „Stop ratu. Ne ratu.“

U vrijeme protesta bila je producentkinja na državnoj televiziji, na kojoj je i protestovala.

Sredinom jula prošle godine u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent „Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti“, nakon čega je smještena u kućni pritvor.

Ona je ubrzo pobjegla iz zemlje sa ćerkom, rekao je tada njen advokat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve