Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Rubrika:

Orbanovi džokeri: Autobusima iz susjednih zemalja na glasanje

Mađarska opozicija ima šanse da na izborima u proljeće 2022. s vlasti skine Orbana i njegovu partiju Fides. Da bi to spriječila vlada se služi trikovima i džokerima: mađarskom manjinom u susjednim zemljama

Naredne godine na proljeće u Mađarskoj se održavaju redovni parlamentarni izbori. S jedne strane, opozicija koja se po prvi put okuplja, ima dobre šanse da poslije 12 godina pobijedi Viktora Orbana i njegovu partiju Fides.

S druge strane, debata o nepravednom izbornom zakonu i mogućoj prevari Orbanove vlade, uzima maha. Jedan dio ove debate je i pravo na glasanje putem pošte. Za neke Mađarice i Mađare u inostranstvu to važi a za druge ne.

Bori je Mađarica, koja je jedno vrijeme živjela u Maroku. Kada je u proljeće 2018. htjela da glasa na parlamentarnim izborima, morala je da prevali 650 kilometara. Dan uoči izbora krenula je sa juga zemlje i prenoćila kod prijatelja. Nakon 30 sati stigla je u Ambasadu Mađarske u glavnom gradu Rabatu, piše DW.

Putovanje na glasanje objavila je na Jutjubu.

„Pretpostavljam da velike udaljenosti i troškovi puta, mnoge birače u inostranstvu sprječavaju da glasaju. Zbog toga Mađarska mora da svim građanima u inostranstvu omogući glasanje putem pošte“, kaže Bori u svom videu.

Video je dio kampanje udruženja Slobodni glas Mađarske u Berlinu (FUB). Udruženje su prije nekoliko godina osnovali mladi Mađari, koji žive u Berlinu.

Već nekoliko mjeseci se zalažu da se svim građanima Mađarske koji žive u inostranstvu omogući glasanje putem pošte, kako ne bi morali da putuju u domovinu ili u udaljena mađarska predstavništva.

„U Australiji ljudi moraju da putuju hiljade kilometara kako bi ostvarili svoje pravo glasa“, opisuje Balint Vojtonovski, jedan od osnivača Slobodnog glasa.

Birači prve i druge klase

A pripadnici mađarske nacionalne manjine u susjednim zemljama, koji imaju mađarsko državljanstvo, od 2018. imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima, iako ne žive u Mađarskoj. Doduše oni ne mogu da glasaju direktno za kandidate, ali mogu za partijske liste – i putem pošte.

Ali, oni koji su na radu u inostranstvu, a i dalje su prijavljeni u Mađarskoj, nemaju to pravo. A to je slučaj kod većine.

A razlog za to je jednostavan: ogromna većina manjinskih Mađara, posebno u Rumuniji, Srbiji i Ukrajini su Orbanove pristalice i glasaju za Fides. To je njihov izraz zahvalnosti zbog toga što im je omogućeno da lakše dobiju mađarsko državljanstvo i pristup socijalnim beneficijama i tržištu rada u matici.

„Mađarske manjine u rumunskoj Transilvaniji, Ukrajini ili Srbiji imaju mnogo da zahvale mađarskoj vladajućoj partiji, jer od nje dobijaju novac“, kaže Sofija Banuta iz nevladine organizacije „Unhack Democracy“. Ona naglašava da je to upravo „jasna strategija Fidesa“.

Kritički nastrojeni emigranti

Za razliku on njih mađarski emigranti na Zapadu su često kritički nastrojeni prema Orbanu.

To je na primjer pokazalo istraživanje među londonskim iseljenicima prije nekoliko godina. I berlinski Mađari često kritikuju politiku vlade u Budimpešti. Njihov zahtjev da se svim Mađarima u inostranstvu omogući glasanje putem pošte, odbacio je još proljetos šef Orbanovog biroa.

„U godini prije izbora ne mogu da se mijenjaju pravila glasanja“, rekao je Gergelj Guljas, pozivajući se na pravne smjernice Venecijanske komisije.

Ali, zato je vlada nedavno promijenila nešto drugo: pravo prijavljivanja mjesta boravka. Svaka građanka i građanin Mađarske u zemlji i inostranstvu može od 2022. da ima fiktivnu adresu u Mađarskoj, čak ako nikada nisu tamo živjeli.

Autobusom iz susjednih zemalja na glasanje

Orbanov izazivač i glavni kandidat ujedinjene opozicije, Peter Marki-Zaj osudio je to u izjavi za privatnu televiziju ATV. „Očigledno je da se Fides priprema na organizovane izborne malverzacije.“ On time misli na „izborni turizam“ kao i tokom izbora 2018.

Tada su stotine birača iz susjednih zemalja autobusima prevoženi u mađarske pogranične opštine bi dali svoj glas. Mađarski mediji su otkrili mnogo prijavljenih birača sa dvojnim državljanstvom na adresama u Mađarskoj. U zamjenu je jedan gradonačelnik iz redova Fidesa obećao posao i novac.

„Unhack Democracy“ je tada sve dokumentovala. Sofija Banura je uvjerena da „bez izbornih malverzacija vladajućem Fidesu neće poći za rukom da u parlamentu u Budimpešti osvoji dvotrećinsku većinu“.

Opozicija je uvjerena da je vladajući Fides spreman da se posluži prljavim trikovima kako bi osujetio mogući gubitak vlasti na proljeće 2022. Orbanovi džokeri bi bili Mađari iz Srbije, Ukrajine i Rumunije. Tamo gdje bi moglo da bude gusto, i gdje treba da se podrži vlast, stanovnici bi mogli da se „na papiru“ masovno nasele.

Za poslanika Zelenih u Evropskom parlamentu, Daniela Frojnda je Zakon o prijavljivanju boravka kao doping za vladajuću partiju.

„To nije dobar znak za izbore naredne godine“, rekao je njemački poslanik. On zahtijeva međunarodnu posmatračku misiju: „Evropski parlament i Komisija moraju da pošalju posmatrače u Mađarsku“.

Najnovije

Haos u Kabinetu premijera: Stigla ekipa iz Beograda, vikend je ključan?

U Vladi Crne Gore, tačnije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića danas vlada, blago rečeno - haos. Kako saznaje Antena M, sinoć na protestu, ali i...

ZABRINJAVAJUĆE Koronavirus: Preminulo 11 osoba, još 756 novopozitivnih

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo je čak 11 osoba. Registrovano je 756 novooboljelih, a oporavilo se 1069 osoba. Uskoro opširnije.  

Novaković Đurović: Krivokapić privatizovao Vladu i institucije zbog političkih obračuna

Predlogom smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije, Krivokapić potvrđuje da je privatizovao Vladu i institucije...

Papa Franjo organizuje molitvu za mir u Ukrajini

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo zabrinut je zbog rastućih tenzija u Ukrajini koji prijete miru te pozvao na političke pregovore koji u centar stavljaju "bratstvo umjesto stranačkih...

Otvoren sajt koji Abazovića, Jokovića i poslanike targetira kao izdajnike

Izdaja.me - sajt je koji nastao preko noći, a cilj je da vicepremijera Dritana Abazovića, poslanike koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije...

Najčitanije

Povezano

Mikić: Vanredni izbori lošije rješenje od manjinske vlade, ali je URA spremna i za taj korak

Vanredni parlamentarni izbori lošije su rješenje od manjinske vlade, ali je GP URA spreman i za taj korak, poručio je izvršni direktor te partije Zoran...

Ajkule protiv velikana: Podmlađeni tim ne želi da se unaprijed preda

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore sjutra od 18 sati gostuje Mađarskoj na startu evropskih kvalifikacija za Svjetsku ligu. ''Ajkule'' su na novom početku, u podmlađenom timu,...

Die Welt: Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu

Njemački Die Welt analizirao je političku i sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na opasnu igru koju mađarski premijer Viktor Orban igra u Bosni...

SARADNICA PREDSJEDNIKA FRANCUSKE UPOZORAVA EVROPU: “Srpski ultranacionalisti se IGRAJU VATROM uz podršku Viktora Orbana!”

Nathalie Loiseau, bivša savjetnica francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ministarka za vanjske poslove te zemlje i trenutna zastupnica u Evropskog parlamentu oglasila se na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve