Desetine hiljada domaćinstava i firmi ostalo je bez struje, zgrade su oštećene i drveće čupano iz korojena u jakoj oluji koja je pogodila zapadnu obalu Australije.

“>

Zvaničnik Odjeljenja za požare i vanredne službe Džon Brumhol rekao je da se oluja ovakve snage događa jednom u deset godina, te da je zdravstveni sitem na ivici pucanja.

Oluja je pogodila oblast od 1.200 kilometara na zapadnoj obali Australije od Karnarvona do Kejp Luina, uključujući i glavni grad te australijske države Pert, sa naletima vjetra od više od 90 kilometara na sat tokom noći, rekao je šef Meteorološkog biroa Nil Benet.
Brzina vjetra dostigla je 132 kilometra na sat na Kejp Luinu, što najjača brzina zabilježena od maja 2005.

Jaka kiša i talasi visoki osam metara izazvali su poplave na obali, rekao je Benet.

Oluja se kretala duž obale uključujući oblast oko Perta ali posebno je jako pogodila jugozapadni dio države Zapadna Australija. Nevrijeme se smiruje danas popodne po lokalnom vremenu.

Oko 65.000 domaćinstava i firmi ostalo je bez struje u jeku oluje ali je u medjuvremenu snabdijevanje uspostavljeno za mnoge, dok još 24.000 domaćinstava nema struju, rekao je premijer Zapadne Australije Mark Makgouan.

Olujni sistem pogodio je neuobičajeno veliku oblast, a predstavlja ostatke ciklona Manga koji se kretao jugoistočno i sudario se u južnom Indijskom okeanu sa hladnim talasom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve