Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke zabranilo je ove godine već treću desno ekstremističku grupu u toj zemlji. Ko se krije iza grupe „Sjeverni orao“ i zašto se čini da se broj takvih grupa u Njemačkoj povećava?

foto dw.com

Obožavali su Adolfa Hitlera, željeli da ponovo ojačaju nacionalsocijalizam. Pokret „Sjeverni orao“ (Nordadler), koji je sada zabranio savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, širio je antisemitske i rasističke ideje, a bili su i pristalice teorija zavjere. Pored toga, zalagali su se za nezavisnost od svake državne strukture. Zbog toga su planirali da kupuju nekretnine, prvenstveno na istoku Njemačke, kako bi tamo uspostavili centre za obuku.

Dobro poznati „Identitarni pokret“ desničarskog izdavača Geca Kubičeka, već je imao takve nekretnine, na primjer u Haleu i to sve do ove godine. U tim centrima trebalo je da se održavaju tzv. „vojne vježbe odbrane“. Uzor im je bila Služba rada nacionalsocijalista koja je od 1935. godine obavezivala mlade ljude na rad u trajanju od šest mjeseci.

U jednom TV-intervjuu, muškarac koji je očito bio blizak organizaciji „Sjeverni orao“ još 2017. je izjavio da su pokret posjeduje nekretnine u njemačkoj pokrajini Tiringiji. Riječ je o selu Makenrode na južnim padinama planine Harc u kojem živi oko 500 stanovnika. U Makenrodeu se u vrijeme nacista nalazio inače dio koncentracionog logora Mitelbau.

Spisak nepoželjnih

Prema navodima Saveznog tužilaštva, pripadnici grupe „Sjeverni orao“ planirali su i napade – uprkos tome što se može čuti da je grupa više ideološko udruženje, nego teroristička grupa. Sumnja se i da im je bio plan da nabave oružje i municiju. Sastavljali su i spiskove imenima na primjer političara koji im nisu bili po volji. Pritom grupa „Sjeverni orao“ nije imala veliki broj članova, procjenjuje se da ih je bilo oko 30.

Posebno je interesantno sljedeće: čovjek koji se u jednom slučaju na internetu navodi kao predstavnik grupe, vlastima nije nepoznat: prije dvije i po godine Okružni sud u Braunšvajgu kaznio ga je novčanom kaznom i društveno korisnim radom zbog podrške simpatizeru „Islamske države“ prilikom pripremanja napada na policajce ili vojnike uz pomoć eksploziva. Prije nego što je taj pristalica IS prešao na islam, njih dvojica su se upoznali na neonacističkoj sceni. To je u svakom slučaju pokazatelj koliko su bliski islamistički i ekstremno desničarski ideolozi. A često je njihov zajednički imenitelj: mržnja prema Jevrejima.

Grupa „Sjeverni orao“ dugo je djelovala iz senke. To nije izuzetak na desničarskoj sceni, koja se sastoji od mnogo autonomnih grupa koje održavaju međusobni kontakt. Velikom broju tih grupa zajedničko je to što su se pojavile u Njemačkoj u godinama nakon velikog izbjegličkog talasa 2015. i 2016.

Aktivni prije svega na internetu

Prethodne istrage su pokazale da je grupa „Sjeverni orao“ uglavnom djelovala preko interneta, preko zatvorenih, ali i otvorenih platformi – pa i onih veoma popularnih, kao što je na primjer Instagram. „Desnim ekstremistima više nijesu potrebni redovni sastanci, blagajnik ili statut da bi ostvarili svoje ciljeve“, ukazao je u utorak ministar Zehofer.

Internet-stranica „Sjeverni orao“ privlačila je posjetioce bezopasnim slikama prelijepih njemačkih pejzaža. Ali kada bi se kliknulo na te fotografije, brzo bi se završilo na stranicama na kojima se raspravlja na primjer o tome kako „mora da se sačuva njemački narod“ ili se zahtijeva da „njemačko rukovodstvo vlada bez stranog uticaja“ – dakle, bez stranaca i bez Jevreja.

Glavna ciljna grupa bili su mladi, a antisemitski profil grupe izuzetno je izražen. Na svojoj internet-stranici hvalili su recimo napad u Haleu prošlog oktobra. Tada je 28-godišnji teško naoružani Nemac pokušao da počini masakr u punoj gradskoj sinagogi na najveći jevrejski praznik. Nakon što mu je onemogućeno da uđe u sinagogu, usmrtio je dvije osobe u gradu. Od ovog jula napadaču se sudi.

Nacistički šlemovi

Desna scena u Njemačkoj postaje sve spremnija na nasilje. Od osnivanja SR Nemačke, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je više od 20 desničarskih ekstremističkih grupa – a tri samo ove godine. Vlasti su dugo oklijevale da sagledaju pravi opseg opasnosti od takvih grupa, ali to se promijenilo najkasnije nakon ubistva političara Valtera Libkea početkom juna 2019. godine.

Ali i prije toga, 2018. godine u nekoliko saveznih pokrajina izvršene su racije u kućama ljudi za koje se sumnjalo da su članovi „Sjevernog orla“. Tada nije pronađeno oružje i to je bio jedan od razloga zašto nije bilo ni hapšenja. Ovoga put su u četiri savezne pokrajine u utorak (23.6.) zaplijeljene čelične kacige nekadašnjeg Vermahta i dokumenta nacista.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve