Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Objelodanjene najveće bankarske tajne

Dokumenti procurili u javnost

Neke od najvećih svjetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, pokazuju dokumenti koji su procurili u javnost.

Ilustracija

Kako prenosi BBC, dokumenti pokazuju kako su ruski oligarsi koristili banke kako bi izbegli sankcije, koje je trebalo da ih spreče da prebace novac na Zapad.

To je posljednje u nizu curenja tokom proteklih pet godina, kojim su razotkriveni tajni poslovi, pranje novca i finansijski kriminal.

Takozvane FinCEN fajlove čini više od 2.500 dokumenata, od kojih većinu čine fajlovi koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine.

U dokumentima se nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Oni pokazuju da je najveća britanska banka HSBC dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom svijeta, čak i nakon što je saznala od američkih istražitelja da je riječ o prevari.

Američki “Džej-Pi Morgan” omogućio je jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je moguće da je kompanija u vlasništvu mafijaša sa liste FBI-ja deset najtraženijih mafijaša.

U procurjelim dokumentima tvrdi se i postoje dokazi da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina koristio “Barklejs banku” u Londonu kako bi izbjegao sankcije koje je trebalo da ga spriječe da koristi finansijske usluge na Zapadu. Kako se navodi, jedan dio novaca korišćen je za kupovinu umjetničkih djela.

Prema obavještajnom odjeljenju FinCEN-a, Velika Britanija se naziva “jurisdikcijom višeg rizika” poput Kipra.

To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u izvještajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). Više od 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama FinCEN-a, više nego iz bilo koje druge zemlje.

Dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbjegne sankcije.

Takođe, kako se navodi, Dojče banka je premiještala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.

Fajlovi pokazuju i da je britanski “Standard čarterd” prebacivao gotovinu za Arapsku banku više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Dokumenti su procurjeli u Bazfid njuz i podijeljeni su sa grupom, koju čine istraživački novinari iz cijelog svijeta, a koja ih je dostavila 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

FinCEN je američka mreža za istragu finansijskog kriminala. To su ljudi iz Ministarstva finansija SAD, koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima moraju da se šalju FinCEN-u, čak i ako se odvijaju izvan SAD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve