Piše: Vladimir Jovanović

Vanredni sastanak Svetoga sinoda Ruske crkve održaće se danas (petak, 14. septembar) sa početkom u 11 sati u Sveto-Danilovskome manastiru u Moskvi, saopštila je kasno sinoć agencija „РИА Новости”. Vijest je potvrđena u Moskovskoj patrijaršiji.

„Razmatraće se razlike koje su nastale sa Carigradskom patrijaršijom oko moguće autokefalije Ukrajinske crkve i imenovanja dvojice egzarha u Ukrajini od strane patrijarha Vartolomeja”.

„Očekujte važne vijesti”, poručio je sinoć javnosti Vladimir Legojda, rukovodilac sinodalnoga Odjeljenja za odnose Ruske crkve sa društvom i medijima.

U narednim danima, ukrajinski arhijereji će, uz aktivnu koordinaciju dvojice Vartomejevih egzarha, kako se vjeruje, ustrojiti novi, objedinjeni arhijerejski sabor. Te će slijediti 34. kanon Svetih Apostola („Episkopi svakoga naroda treba da znaju o tome ko je prvi među njima i da ga smatraju za glavu”), tj. izabrati između sebe predstojatelja objedinjene Ukrajinske crkve. Potom bi se uručio carigradski tomos o autokefaliji.

Na vijest o imenovanju Vartolomejevih egzarha, Sinod Ruske crkve je 8. septembra saopštio da je, tvrde, taj akt nekanonski, te da, ne preispita li ga, tj. ne opozove li taj akt, Vartolomej neće ostati bez odgovora. Najavljeno je iz Ruske crkve da će Vartolomeja „predati sudu Božijem”.

Međutim, Sinod se tada nije sastao, već je izgleda tekst saopštenja usvojen nakon telefonskih konsultacija sinodskih članova. Prema Ustavu RPC, Sinod upravlja Crkvom u periodu između arhijerejskih sabora, a saziva ga patrijarh nekoliko puta godišnje.

Vjeruje se kako će sa današnjega sastanka Sinod Ruske crkve, između ostaloga, zvanično pozvati druge pravoslavne crkve da se solidarišu s njom i osude postupak Carigradske patrijaršije. Ukoliko bude odziva većeg broja crkava, to će de facto biti raskol u Pravoslavlju na dva bloka i početak njihove otvorene konfrontacije.

Prema nekim ruskim izvorima, pred Sinodom u Moskvi su tri opcije:

prva, objaviti još jedno upozorenje Carigradu;

druga, raskinuti evharistijsku (liturgijsku) zajednicu sa Carigradiom i prije nego što se objavi tomos za Ukrajinsku crkvu;

treća opcija, „koja je u sferi fantastike”, a to je: da Ruska crkva izda akt o akutokefaliji svojoj sadašnjoj samoupravnoj jurisdikciji u Ukrajini – Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije (UPC-MP).

Međutim, ta ruska jurisdikcija u Ukrajini je više puta poslušno ponovila stavove Moskve da nema potrebe da ima autokefaliju. UPC-MP ima samo samoupravni status, koji je ispod autokefalnoga, ili čak i autonomnoga statusa.

izvor: antenam.net

 

Komentari

avatar