Obdukcije ljudi koji su umrli od koronavirusa pomažu ljekarima da shvate kako bolest utiče na organizam, a jedan od najupečatljivijih otkrića odnosi se na zgrušavanje krvi, kaže patolog Dr Ejmi Rapkievic, načelnica odjeljenja za patologiju na “NIU Langone Medical Center”.

Ilustracija

Poznato je da neki pacijenti sa COVID-19 imaju probleme sa zgrušavanja krvi, ali nivo do kog se to događa Rapkievic je opisala kao “dramatičan”.

U ranim fazama pandemije, kliničari su primijetili veliko zgrušavanje krvi “u raznim velikim krvnim sudovima”, rekla je ona.

„Ono što smo vidjeli na obdukciji bilo je neka vrsta produžetka toga“, rekla je ona.

“Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovoma već i u manjim”, rekla je dr Rapkievic i dodala da je i to bilo dramatično, jer iako su to mogli da očekuju u plućima, našli su krvne ugruške u gotovo svakom organu koji su pogledali u obdukcijskom istraživanju.

Studija u kojoj su izloženi nalazi Rapkievic objavljena je u časopisu “Lancet EClinicalMedicine”.

“Obdukcije su takođe pokazale nešto neobično u vezi sa megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. Obično ne kruže izvan kostiju i pluća”, rekla je doktorka.

“Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima”, rekla je ona i dodala:

“Primijećeno je da u srcu, megakariociti proizvode trombociti koji su uključeni u zgrušavanje krvi.”

Istraživači se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na zgrušavanje u manjim krvnim sudovima kod COVID-19.

“Patologe je iznenadilo nešto što nisu pronašli. Tokom rane faze pandemije, ljekari su mislili da virus izaziva miokarditi. Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa”, rekla je Rapkievic.

Ona je dodala i to da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava COVID-19 i istraže procese bolesti koji se događaju i da ta mogućnost nije dostupna kod H1N1 ili SARS-a.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve