Novi, neočekivani ruski premijer Mihail Mišustin nije se još pošteno niti smjestio na poziciji, a opozicioni ruski portali već navode kako je “muljao” u svojoj imovinskoj kartici.

Mihail Mišustin

Naime, nezavisni istraživački ruski portal Proekt media otkrio je da ruski premijer nije prijavio zemljište u elitnom dijelu Moskve, u predjelu Rubljovka – on je zabilježen kao vlasnik samo 0,55 hektara zemljišta, a zapravo je, tvrdi portal, vlasnik 2,6 hektara u naselju zvanom Cotton way na Nikolinoj gori.

Tamo posjeduje i kuću od 900 kvadratnih metara sa okućnicom od 5500 kvadrata, a tržišna vrijednost tog imanja veća je od 8,5 miliona eura.

Područje Rubljovke poznato je kao ekskluzivno i najelitnije naselje u kojem svoje kuće i vile imaju mnogi političari i poslovni ljudi iz kremaljske elite, ali i mnogi odbjegli postsovjetski i postjugoslavenski političari, poput bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča ili zadnjeg jugoslavenskog ministra obrane, generala Veljka Kadijevića, a tamo se skućila i porodica Slobodana Miloševića.

Zanimljivo je da je veći dio tog zemljišta zabilježen kao vlasništvo Ruske Federacije.

Jednako tako, njegova supruga Vladlena Mišustina (ime iz sovjetskih vremena, spoj početnih dijelova imena Vladimir Lenjin), kako je istražilo Udruženje za borbu protiv korupcije koju vodi opozicioni političar Aleksej Navaljni, u posljednjih deset godina zaradila je oko 10 miliona eura na, kako kaže, “misterioznom biznisu”.

Prije dvije godine rusko izdanje Forbesa Vladlenu Mišustinu stavilo je na deveto mjesto najuticajnijih i najbogatijih supruga ruskih zvaničnika.

Na pomenutom zemljištu su dvije kuće, površina 861 i 741 kvadrat, a prvi susjedi Mišustina su Konstantin Čujčenko, zamjenik premijera, te zastupnik u Dumi Valerij Gartung.

Jednako tako, “pronađena” su još dva “placa” u toj elitnoj zoni koji su u vlasništvu Natalije Stenine, a Proekt piše da se najvjerovatnije radi o sestri Mihaila Mišustina.

Komentari

avatar