Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Nobelova medalja ruskog novinara prodata na aukciji za 103,5 miliona dolara

Prikupljeni iznos biće usmjeren na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodata je na aukciji za 103,5 miliona dolara, a prikupljen iznos biće usmjeren na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, saopštila je aukcijska kuća „Heritage Auctions“.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Resom. Posvetio ju je šestoro svojih novinara koji su poginuli zbog svog rada.

Nova Gazeta je objavila početkom marta da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internet stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje krivičnim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali zvaničan stav vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio “Heritage Auctions”, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade “daje priliku da se čujete”.

“Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate”, dodao je ruski novinar, posebno istakavši “djecu u izbegličkim porodicama”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve