Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Njemački mediji o hapšenju desničara: Grupa puna oružja i to legalnog, vođa im je Hajnrih XIII (71)

Njemački mediji javljaju da je glavna figura u grupi Hajnrih XIII Princ Rojs, potomak kneževske porodice koja je živjela na prostoru današnje Tiringije. Ovaj 71-godišnjak već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o građanima Rajha

Prema navodima njemačkih medija naoružana grupa “Građana Rajha” i “Kverdenkera”, planirala je državni udar. Među 52 optužena su bivši elitni vojnici i bivša poslanica Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu.

Specijalne policijske snage upale su u stanove osumnjičenih u ranim jutarnjim satima, izvršile su 25 naloga za hapšenje i započele opsežne mjere pretresa.

Državno tužilaštvo Nemačke tereti 50 žena i muškaraca da su osnovali terorističku organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka SR Njemačke i uspostavljanja države po uzoru na njemački Rajh iz 1871. godine. Ali ta grupa nije stigla daleko sa svojim planovima, navodi Dojče vele (DW).

Navodi se i da je planirala da upadne u zgradu Rajhstaga (sjedište Bundestaga) i da napadom na mrežu snabdijevanja električnom energijom stvori uslove slične građanskom ratu. Namjeravali su da svrgnu saveznu vladu i preuzmu vlast. Državno tužilaštvo navodi i da su već određeni i izabrani ljudi za važna ministarska mjesta nakon „preuzimanja vlasti“.

Vodeći islednici današnju operaciju protiv ove grupe opisuju kao do sada neviđenu i naglašavaju da „ona po obimu nadilazi sve dimenzije.“

Opasna operacija za specijalne snage

Ova grupa se smatra posebno opasnom jer se dobrim dijelom sastoji od bivših vojnika njemačke vojske Bundesvera i Narodne vojske DDR-a (NVA) među kojima su i oni koji su prošli vojnu obuku za specijalce.

U operaciji hapšenja osumnjičenih i u pretresima, pored pripadnika antiterorističke jedinice GSG 9 njemačkih policijskih snaga, angažovani su i službenici nekoliko specijalnih jedinica (SEK) koji djeluju na nivou njemačkih saveznih pokrajina. Isljednici su imali informacije da osumnjičeni posjeduju brojno oružje, a veliki dio tog oružja u njihovom je posjedu potpuno legalno.

Njemački mediji javljaju da je glavna figura u grupi Hajnrih XIII Princ Rojs, potomak kneževske porodice koja je živjela na prostoru današnje Tiringije. Ovaj 71-godišnjak već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o građanima Rajha. Tako se, na primjer, 2019. pojavio kao govornik na „Svjetskom forumu mreže“ u Švajcarskoj i objasnio da SR Njemačka nije suverena država, već da je i dalje kontrolišu saveznici. U drugom videu na internetu on državu i pravosuđe opisuje kao „firme“.

Tokom priprema planiranog preuzimanja vlasti u Njemačkoj navodno je formirana neka vrsta „vlade u sjenci“, s Hajnrihom Rojsom na čelu, kažu isljednici. Rojs radi kao nezavisni finansijski konsultant u Frankfurtu na Majni i vlasnik je lovačke kuće u Tiringiji. Navodi se da su se članovi grupe tamo sastali nekoliko puta tokom ove godine, a ta informacija je došla iz bezbjednosnih krugova.

Saučesnica iz Berlina

Posebno je eksplozivan resor pravosuđa, za koji je, kako se navodi, određena bivša poslanica Alternative za Njemačku u Bundestagu Birgit Malzak-Vinkeman koja takođe pripada grupi osumnjičenih. Ona radi kao sudija u Berlinu otkako je prošle godine napustila Bundestag. Prethodni pokušaji administracije Senata Berlina da je uklone iz pravosuđa zbog njenog stranačkog angažmana su propali.

Među osumnjičenima je i doktor prava Tim Paul G. – on je navodno imenovan za ministra spoljnih poslova, ali i Mates H. iz Baden-Virtemberga, godinama poznat kao glavni ideolog Građana Rajha, koji bi bio zadužen za pravosuđe i međunarodno pravo. Kao ministarka zdravstva na popisu je doktorica Melani R. iz Donje Saksonije. Prema navodima istražnih organa, ona je navodno finansijski podržavala grupu. Planirano je i osnivanje ministarstva, koje je trebalo da bude nadležno za „prenos“ vlasti odnosno „transmisiju“.

„Oružano krilo“ s bivšim vojnicima

Snage bezbjednosti smatraju da je grupa izuzetno opasna jer su među optuženima i aktivni i bivši vojnici Bundesvera među kojima i oni sa specijalnom obukom. Grupa je interno nazvana svojevrsnim „oružanim, vojnim krilom“. Navodi se da je među njenim pripadnicima i Ridiger fon P., koji je zapovijedao padobranskim bataljonom početkom devedesetih, sve dok ta formacija nije spojena s tada novoosnovanom elitnom, specijalnom jedinicom KSK.

P. je tada otpušten iz Bundesvera jer je otuđio i prodavao oružje iz zaliha Narodne armije DDR-a. Prema navodima istražnih organa, P. se smatra kolovođom. U grupi je još jedna ranije osuđena osoba – bivši vojnik Marko f. H., koji je, prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, između ostalog bio u sastavu specijalne jedinice KSK, navodi DW.

P. i H. bili su aktivni u protestnom pokretu protiv pandemijskih mjera u Forchajmu, gdje se H. pobrinuo za regrutaciju novih članova u grupu. Grupa je takođe pokušavala da regrutuje aktivne vojnike – i to uspješno: među osumnjičenima je i specijalac KSK koji je za grupu obavljao poslove logističara. U istražnim krugovima se govori da je bilo nekoliko pokušaja da se aktivni vojnici u kasarnama regrutiraju kao pripadnici pobunjeničke grupe..

Agitatori na protestima protiv antipandemijskih mjera

Neki od osumnjičenih članova grupe su se pojavljivali kao agitatori na protestima protiv vladinih mjera suzbijanja korone. To je slučaj s bivšim pukovnikom Maksimilijanom E, koji se smatra članom pokreta „Kverdenker“. Na tim protestima on je javno zagovarao slanje KSK-a u Berlin na „propisno pospremanje“.

Dok je bio aktivan u Bundesveru, E. je takođe bio član komande specijalnih snaga. Ljetos se povezao sa grupom veterana kada je izbila poplava u dolini reke Ar. Obukao je vojnu uniformu, pisao „naređenja“ i uspostavio svojevrsni „zapovedni centar“ u jednoj školi – iako je odavno napustio Bundesver. Među osumnjičenima je bivši policajac Mihael F, koji se na jednom protestu istakao Hitlerovim pozdravom. On se takođe smatra članom Građana Rajha i zbog toga je ove godine otpušten iz policije Donje Saksonije.

U istrage, koje su dovele do racija, uključeno je nekoliko organa bezbjednosti sa stotinama službenika: najprije je istragu povela tajna „Služba za zaštitu ustavnog poretka“ pod kodnim imenom „Kangal“ zajedno s nekoliko pokrajinskih službi. Zbog povezanosti s Bundesverom u istragu je bio uključena i Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu. Naposletku je Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala sa svojim istražnim timom „Šaten” (Senka) preuzela istragu uz učestvovanje nekoliko pokrajinskih kriminalističkih službi. Istragu vodi državni tužilac.

IzvorN1, DW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve