Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Njemački klimatski aktivisti blokiraju ulice Berlina, sukobljavaju se s vozačima

Demonstranti od njemačke vlade traže dodatne mjere usmjerene protiv klimatskih promjena

Klimatski aktivisti u njemačkom glavnom gradu ponovno su blokirali puteve, uprkos nedavnim kontroverzama i oštrim kritikama njihovih metoda.

Aktivisti su seli na četiri raskrsnice u različitim delovima Berlina, a neki su se zalijepili za put, rekao je portparol policije.

Protesti su izazvali dugotrajne zastoje u saobraćaju.

U berlinskoj četvrti Fridrihštajn došlo je i do fizičkog sukoba između vozača i demonstranata, saopštila je policija.

Grupa „Last Generation“ objavila je da su neki od njihovih članova nosili crno-bijelu prugastu zatvorsku odjeću protestujući protiv pritvaranja demonstranata u Minhenu zbog ponovljenih blokada.

Demonstranti od njemačke vlade traže dodatne mjere usmjerene protiv klimatskih promjena.

Grupa je posljednjih nekoliko nedjelja gotovo svakodnevno blokirala puteve, a na udaru kritika naročito se našla zbog nedavnog slučaja saobraćajne nesreće u kojoj je stradala biciklistkinja, nakon što je vozilo berlinskih vatrogasaca kasnilo na intervenciju zbog saobraćajne gužve izazvane blokadama. Povrijeđena žena umrla je nekoliko dana kasnije.

Nekoliko političara pozvalo je na oštrije mjere protiv demonstranata, a aktivisti su se na udaru našli i na internetu.

Policija i državno tužilaštvo još istražuje nesreću kako bi otkrili treba li krivicu pripisati demonstrantima. Takođe razmatraju moguću tužbu protiv demonstranata zbog ometanja osoba koje pružaju pomoć.

Grupa „Last Generation“ uprkos tome odlučna je da nastavi s protestnim akcijama, pa je objavila da je pozvala vladu na razgovor.

„Ne radi se o tome da se nekome svidimo. Radi se o tome da društvo postane svjesno da jurimo prema klimatskoj katastrofi“, navode demonstranti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve