Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Njemačka: Zeleni i Liberali počeli razgovore o formiranju vlade

Iako imaju neke zajedničke tačke, tradicionalno su pripadali suprotnim ideološkim taborima i imaju različite pristupe pitanjima uključujući ekonomiju i borbu protiv klimatskih promjena

Lideri Liberalno-demokratske stranke (FDP) i Zelenih, dvije manje stranke od čije podrške zavisi ko će postati sljedeći kancelar Njemačke, započele su razgovore o formiranju vlade.

„U potrazi za novom vladom, tražimo zajedničke tačke i mostove oko stvari koje nas dijele, čak i pronalazimo neke“, objavili su rano jutros na Instagramu Analena Berbok (Annalena Baerbock), koja je bila kandidatkinja Zelenih za kancelara na parlamentarnim izborima i lider FDP-a Kristijan Lindner (Christian), uz zajedničku fotografiju sa liderom Zelenih Robertom Habekom (Habeck) i generalnim sekretarom liberala Folkerom Visingom (Volker Wissing).

Socijaldemokratama, koje su osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, neophodna je podrška Zelenih i liberala za formiranje nove vlade koja bi posle 16 godina zamijenila konzervativce na čelu sa Angelom Merkel.

Dvije manje stranke odlučile su da prvo razgovaraju jedna sa drugom prije nego što počnu pregovore s jednom od stranaka koje su osvojile najviše glasova, SPD-om i konzervativnom unijom CDU-CSU.

Iako imaju neke zajedničke tačke, tradicionalno su pripadali suprotnim ideološkim taborima i imaju različite pristupe pitanjima uključujući ekonomiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Posljednjih decenija, Zeleni su težili Socijaldemokratama lijevog centra koji su sa malom prednošću, na čelu sa Olafom Šolcom (Scholz), pobijedili na palamentarnim izborima.

Liberali (FDP) su bili bliski Angeli Merkel i konzervativnoj uniji CDU-CSU koja je sa Arminom Lašetom (Laschet) kao drugoplasirana zabilježila najgori rezultat do sada.

Jedina druga kombinacija partija koja bi imala većinu u parlamentu je dogovor odlazeće „velike koalicije“ dvije velike stranke, što nijedna od njih ne želi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve