Prošle godine su njemačke vlasti odobrile firmama izvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti od osam milijardi evra – to je rekord.

Foto: Epa, DAVID HECKER

Mnoge stranke pak kritikuju to što se sve više izvozi u diktature i zemlje koje vode ratove.

Njemačka vlada je 2019. postavila novi rekord – izdala je dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u iznosu od više od osam milijardi evra. U poređenju s 2018. godinom je ukupna vrijednost odobrenog izvoza gotovo udvostručena – sa 4,8 na 8,015 milijardi. Od toga trećina otpada na izvoz oružja, a ostalo je vojna oprema.

To proizlazi iz odgovora njemačkog Ministarstva privrede na poslaničko pitanje stranke Zelenih. Ne radi se o vrijednosti zaista proizvedenog i izvezenog oružja, već o dozvolama za njegov izvoz u skoroj budućnosti.

Posebno je porasla prodaja takozvanim “trećim zemljama” – ona je za gotovo milijardu eura veća i čini 44 odsto njemačkog izvoza. “Treće zemlje” su one koje nisu članice EU i NATO.

Oružje diktaturama

Izvoz oružja u treće zemlje je u Njemačkoj sporan zbog učestalih kršenja ljudskih prava u nekima od njih, kao i jer su neke umješane u regionalne ratove. Do sredine decembra se među deset najvažnijih kupaca njemačkog oružja bili Alžir, Egipat, Ujedinjeni Emirati, Katar i Indonezija. No najviše dozvola je izdato za izvoz oružja u Mađarsku, čija vlada je najavila znatno povećanje vojnih izdataka.

Rekordni porast odobrenja za izvoz ministar privrede Peter Altmajer objašnjava dugim razdobljem formiranja nove vlade u Njemačkoj, zbog čega se nakupilo puno zahtjeva njemačkih proizvođača oružja i vojne opreme koje je trebalo odraditi.

Ovaj rekordni izvoz mogao bi da dovede do novih trzavica unutar velike koalicije između Demohrišćana (CDU) i Socijaldemokrata (SPD). Zamjenik šefa poslaničke grupe SPD Seren Bartol je zatražio da se pooštre pravila po kojima se odobrava izvoz oružja. „Njemačko oružje se može prodavati samo našim bliskim partnerima, a nikako zemljama koje vode ratove“, smatra Bartol.

“Potpuno je neprihvatljivo koliko često se njemačko oružje pojavljuje u kriznim područjima i diktaturama”, izjavio je novi šef SPD Norbert Valter-Borjans.

Stranke Zelenih i Ljevica već dugo se zalažu za restriktivnu politiku izvoza. Stručnjakinja za spoljnu politiku iz Ljevice, Sevim Dagdelen, zatražila je zakonsku zabranu izvoza oružja.

“Politička načela njemačke vlade nisu vrijedna ni papira na kojem su napisana. Ove rekordne brojke samo potvrđuju prljavu realnost”, kaže Dagdelen.

Posebno iznenađenje je to što je najveći kupac njemačkog oružja u 2019. bila – Mađarska.

Komentari

avatar