Od 15. juna njemačka vlada namjerava da omogući putovanje u 31 europsku zemlju, piše dpa. Agencija je imala uvid u prijedlog dokumenta o kojem bi sjutra (27. maj) trebala odlučivati vlada u Berlinu.

foto Ilustracija

Njemačka vlada namjerava djelimično da ukine upozorenje građanima da ne putuju izvan granica zemlje. Prema navodima dpa planirano je da putovanje bude ponovo omogućeno u 31 zemlju ukoliko to dozvoljava epidemiološko stanje u toj zemlji. O prijedlogu dokumenta koji nosi naziv “Kriteriji o omogućavanju unutar evropskog turizma”, u koji je agencija imala uvid, vlada bi trebala odlučivati na sjutrašnjoj sjednici.

Osim u 26 zemalja EU tu su još i Velika Britanija i četiri zemlje koje nisu članice Unije: Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštjan.

Ukidanje zabrane putovanja bi trebao biti signal za omogućavanje prekograničnog ljetnjeg odmora u Evropi. Ideja koja stoji iza toga je da jeobnavljanje turizmavažno kako za one koji putuju tako i za njemački turizam tako i za ekonomsku stabilnost svake od zemalja u koju se putuje, stoji u prijedlogu odredbe Ministarstva vanjskih poslova u koju je dpa imala uvid.

Kako bi osigurala najbolju moguću zaštitu od infekcije koronavirusom Vlada Njemačke želi sa EU donijeti niz zajedničkih kriterija. Između ostalog Berlin predlaže da i druge zemlje EU preuzmu pravilo o gornjoj granici od maksimalno 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u toku sedam dana.

Prema tome bi svaka pojedina zemlja trebala da razvije „održive koncepte“ o poštovanju pravila držanja distance, pranja ruku, nošenja maske i provjetravanju i dezinfekciji prostorija. Koncept zaštite bi trebao da uključuju i planove za slučaj da se razbole osobe koje su na odmoru, dovoljan broj testova i mogućnost boravka u karantinu i pružanja medicinske zaštite.

Osim toga moraju biti provedene preporuke Evropske komisije o sigurnosti putnika i personala u prijevoznim sredstvima poput aviona, navodi se dalje u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Evropska komisija bi , kako se dalje navodi, trebala razviti postupak o procjeni poduzetih zaštitnih mjera.

Turistička branša u Njemačkoj je pozdravila planove vlade o ukidanju zabrane putovanja u 31 zemlju. Predsjednik Turističkog udruženja Njemačke Norbert Fiebig je za dpa rekao da ovo ne daje perspektivu samo turizmu, već i brojnim ljudima koji se raduju odmoru.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas je odluku o upozorenju kada je riječ o putovanju u zemlje širom svijeta donio 17. marta. Riječ je o odluci koja nikada ranije nije zabilježena. Do tada se takvo upozorenje izdavalo samo u slučaju putovanja u ratna područja poput Sirije ili Afganistana. Proteklih sedmica je više od 240.000 turista vraćeno iz inostranstva u Njemačku u akcijama bez presedana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve