Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Njemačka industrija oružja strahuje za izvoz tokom mandata Olafa Scholza

Njemačka posljednjih godina sprovodi restriktivniju politiku izvoza oružja od evropskih saveznika.

Njemačka industrija oružja strahuje da će zbog planova nove njemačke vlade o ograničavanju izvoza vojne opreme doći u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju.

“Prve izjave članova nove savezne vlade pokazuju da izvoz oružja u zemlje izvan EU i NATO uskoro više praktično neće dolaziti u obzir”, izjavio je za agenciju Dpa izvršni direktor njemačkog udruženja za sigurnosnu i odbrambenu industriju Hans Kristig Acpodin, prenosi Jutarnji.hr.

U tom će se slučaju na tržištu otvoriti slobodno mjesto koje će, po njegovim riječima, zauzeti evropski konkurenti, a njemačkim kompanijama biće otežano i učešće u zajedničkim evropskim projektima naoružanja.

Acpodin je bio skeptičan zbog zakona o kontroli izvoza oružja, koji je dio koalicionog sporazuma vlade lijevog centra, rekavši da će “dodatno učvrstiti nacionalna ograničenja njemačkog izvoza oružja”.

Pozvao je na usklađivanje kontrole izvoza oružja na nivou Evrope. To je po njemu jedini način da se omogući međunarodna saradnja, a “ne jednostrane nacionalne mjere”.

Njemačka posljednjih godina sprovodi restriktivniju politiku izvoza oružja od evropskih saveznika kao što su Francuska, Britanija ili Španija.

Planiranim zakonom o izvozu oružja nova Vlada na čelu s kancelarom Olafom Šolzom želi dodatno ograničiti isporuke u takozvane treće zemlje, odnosno one izvan EU i NATO.

Prošle godine u treće je zemlje otišlo više od polovine cjelokupnog izvoza, podsjeća Dpa.

Prethodna savezna vlada lani je odobrila izvoz oružja od rekordnih više od devet milijardi eura. Više od polovine iznosa odobreno je u posljednjim danima mandata, kada je samo “tehnički” odrađivala posao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve