Njemačka obustavlja vojne obuke u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, izjavio je portparol njemačkog Ministarstva odbrane.

Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv ISIL-a/EPA

Portparol je objasnio da Njemačka ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana, ali i da to ne znači da se program vojnog treninga neće nastaviti u budućnosti, prenio je Rojters.

“Mi ćemo sedmično donositi procjene sigurnosnog stanja i shodno tome prilagoditi naše odluke o nastavku aktivnosti”, stoji dalje u saopštenju.

Istovremeno je navedeno kako ne postoje “konkretne prijetnje” po sigurnost vojnika.

Njemački magazin Fokus onlajn je saopštio kako je odluka donesena u koordinaciji sa državama saveznicama u borbi protiv Islamske države.

I Holandija se pridružuje Njemačkoj i obustavlja misiju u Iraku zbog bezbjednosne prijetnje, navode mediji.

Osoblje holandske vojske je u saradnji sa drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na sjeveru Iraka, prenio je Rojters.

U izvještaju nema više detalja o ovakvoj odluci Holandije.

Ranije je administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku.

Takođe, Stejt department je saopštio i da ova, posljednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije “za hitne slučajeve” odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usljed povećanja napetosti u odnosima između SAD i Iraka, ali i zbog zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Gotovo istovremeno, Kuvajt je donio odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve