Netanjahu: Stav EU o Iranu podsjeća na propalo predratno mirenje sa nacistima

Video-izjava izraelskog premijera objavljena je nakon što je Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila da niko od strana koje su ostale u nuklearnom sporazumu s Iranom potpisanim 2015. ne smatra povećano obogaćivanje uranijuma “značajnim nepridržavanjem sporazuma”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je odgovor Evropske unije na iransko kršenje ograničenja utvrđenih nuklearnim sporazumom, ocijenivši da on podsjeća na propalu diplomatiju vođenu sa nacističkom Njemačkom uoči Drugog svjetskog rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu/Reuters/Robert Galbraith

Video-izjava izraelskog premijera objavljena je nakon što je Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila da niko od strana koje su ostale u nuklearnom sporazumu s Iranom potpisanim 2015. ne smatra povećano obogaćivanje uranijuma “značajnim nepridržavanjem sporazuma”.

“(To me) podsjeća na evropsko mirenje iz 30-ih godina prošlog vijeka. I tada je, takođe, bilo je onih koji su zabadali glavu u pijesak i nisu vidjeli opasnost koja se približavala”, naveo premijer Izraela, prenosi Rojters.

Agencija podsjeća da je Netanjahu nuklearne projekte Irana često ocjenjivao smrtnom opasnošću po Izrael i svijet, dok je Iran tvrdio da ne želi da napravi nuklearnu bombu.

“Čini se da ima onih u Evropi koji se neće probuditi sve dok iranske nuklearne rakete ne padnu na evropsko tlo. Ali, tada će biti kasno, naravno”, upozorio je Netanjahu.

Komentari

avatar