Premijer Izraela Benjamin Netanjahu insistirao je juče na ponovnom uvođenju oštre zabrane kretanja u borbi protiv koronavirusa, dok epidemija ne pokazuje znake slabljenja u toj zemlji.

Netanjahu je upozorio građane da su teške mjere neophodne, tokom pauze burne sjednice kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Članovi tog tijela su navodno duboko podijeljeni oko toga da li nove mjere treba da se odnose i na masovne antivladine demonstracije čiji učesnici nedjeljama zahtijevaju ostavku Netanjahua.

“Situacija je teška. Nemamo drugog izbora nego da donesemo teške odluke i tako ćemo spasiti živote”, rekao je Netanjahu u video poruci.

Kada je epidemija počela prije šest mjeseci, Izrael je dobijao brojne pohvale iz svijeta zbog brze reakcije i oštrih mjera, koje su uključivale zatvaranje granica i opštu zabranu kretanja.

Međutim, ekonomija je prebrzo ponovo otvorena i virus se uskoro vratio.

Izraelske vlasti su juče prijavile 6.948 novih slučajeva infekcije, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu u toj zemlji.

Ta zemlja sa devet miliona ljudi sada je među državama s najvećim brojem potvrđenih infekcija po glavi stanovnika.

U teškom stanju je 658 oboljelih, a ljekari upozoravaju da su bolnice blizu potpune popunjenosti.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Izraelu kod više od 200.000 ljudi, od kojih je umrlo 1.317.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni juče, svega 27 odsto Izraelaca ima povjerenja u Netanjahua kad je riječ o borbi protiv koronavirusa.

U aprilu mu je vjerovalo 57,5 odsto anketiranih.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve