Nesvrstani napali politiku SAD-a

Nesvrstani, pokret osnovan 1961. u Beogradu, koji sad ima 120 članica, odbacili su "unilateralizam" kao oruđe spoljne politike kao i "mjere koje neke države jednostrano usvajaju, a koje mogu dovesti do erozije i kršenja Povelje UN-a, međunarodnog prava i ljudskih prava" u jučerašnjoj "Političkoj deklaraciji iz Karakasa" koju su usvojili šefovi diplomatija i diplomate zemalja članica.

Pokret nesvrstanih je zatražio ukidanje “unilateralnih” ekonomskih sankcija, u deklaraciji usvojenoj na ministarskom sastanku u Karakasu, a učesnici su napadali američku politiku prema Venecueli, Iranu i Siriji.

Sa jdnog od ranijih samita Nesvrstanih, foto: Beta

Nesvrstani, pokret osnovan 1961. u Beogradu, koji sad ima 120 članica, odbacili su “unilateralizam” kao oruđe spoljne politike kao i “mjere koje neke države jednostrano usvajaju, a koje mogu dovesti do erozije i kršenja Povelje UN-a, međunarodnog prava i ljudskih prava” u jučerašnjoj “Političkoj deklaraciji iz Karakasa” koju su usvojili šefovi diplomatija i diplomate zemalja članica.

U dokumentu se zahtjeva “potpuno i neodložno” ukidanje sankcija.

Iako u deklaraciji nijesu eksplicitno pomenute američke sankcije Venecueli, Iranu ili Kubi, šefovi diplomatija te tri zemlje su u svojim izlaganjima žestoko kritikovali američku politiku prema njima.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je govorio o “unilateralnom avanturizmu” i “ekonomskom terorizmu” Vašingtona.

“Te mjere su sredstvo agresije, usmjerene protiv civilnog stanovništva da bi se ostvarili politički ciljevi. To je terorizam, prosto i jednostavno terorizam”, naveo je on.

Zarif u svojim javnim nastupima nije pominjao britanski tanker koji je Iran zaustavio u Ormuskom moreuzu.

Ministarski sastanak u Karakasu bio je priprema za samit Nesvrstanih koji će biti održan u oktobru u Bakuu. Azerbejdžan će od Venecuele preuzeti predsjedavanje pokretom.

Komentari

avatar