Neredi u Hongkongu: Demonstranti pokušali da upadnu u parlament, sukobi sa policijom

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povrijeđene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspjeli da uđu u jedan dio parlamenta

Protesti u Hongkongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spriječi upad.

Foto: Vincent Yu/AP

Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povrijeđenih.

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povrijeđene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspjeli da uđu u jedan dio parlamenta te ih policija sada tjera napolje.

Na Tviteru su se pojavile tvrdnje i fotografije da je policija pucala na demonstrante. Zvaničnici su, navodi Rojters, potvrdili da su korišćeni gumeni meci.

Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe “neredima”.

To može imati ozbiljne posljedice. Naime, neredi se kažnjavaju sa do 10 godina zatvora, navodi “Saut Čajna morning post”.

“Nijesmo imali drugog izbora nego da upotrijebimo oružje kako bismo zaustavili nerede”, kazao je šef policije.

U Hongkongu se danima održavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Foto: AFP

Izmjene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, uključujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji. Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun.

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu.

Foto: Reuters

Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

Komentari

avatar