Nedvosmisleno utvrđeno: Širokov (Šišmakov), baš kao i Petrov i Baširov, iz iste “firme”

Međunarodna istraživačka mreža The Bellingcat i ruski portal The Insader, u drugom dijelu svoje istrage objavili su nove činjenice koje ne samo da dokazuju pripadnost Petrova i Baširova (osumnjičenih za trovanje Skripalja), ruskoj obavještajnoj službi GRU, nego i njihovu povezanost sa Eduardom Širokovim (Šišmakovim) koji se optužuje za organizaciju puča u Crnoj Gori.

Istraživači su ovog puta utvrdili da pasoši Baširova i Petrova imaju približno isti broj kao onaj koji je koristio i Širokov (Šišmakov).

Uz to, ustanovljeno je i da se radi o pasošima iz iste serije brojeva. Kod prve dvojice, računajući isti sedmocifreni broj pasoša sa nizom koji se završava sa 294 i 297, dok kod Širokova (Šišmakova) su završni brojevi 323, što upravo upućuje na činjenicu da je razlika u brojevima samo u 25, odnosno 28 izdatih pasoša.

To istraživače navodi na zaključak da pripadnici GRU dobijaju pasoše na istom mestu, kao i da se razlikuju samo za nekoliko brojeva. Oni ističu da, ako se to potvrdi, onda se mogu lako odrediti i drugi pripadnici GRU koji šetaju po svijetu. Ali i da, svakako, ova struktura ruske obavještajne službe prave početničke greške.

Nedavno su i novinari moskovskih dopisništava ABC i The Independent okrenuli su broj telefona koji je naznačen u formularu za izdavanje pasoša Petrovu, a koji su prethodno otkrili The Bellingcat i The Insider, a koji je označen pečatom „ne davati informaciju“ u uzglavlju formulara.

Nakon upućenog poziva novinara, glas koji se javio na telefon rekao je da su dobili Ministarstvo odbrane. Na pitanje novinara da li je Aleksandar Petrov njihov saradnik, službenik je prekinuo vezu.

Ruski list Novaya gazeta je utvrdila da telefon koji stoji na formularu sa brojem 195-79-66 pripada Ministarstvu odbrane, a telefonska centrala sa ovim brojem nalazi se u istom rejonu Moskve gdje je smještena i ruska vojna obavještajna služba GRU.

Podsjećamo da su, kako u slučaju Eduarda Širokova (Šišmakova), tako i u slučaju Petrova i Baširova, ruski zvaničnici su najprije poricali njihovo postojanje, a onda i njihovo pripadanje ruskoj obavještajnoj službi.

aktuelno.me

Komentari

avatar