Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se liječi u berlinskoj bolnici Charite gdje je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju.

Navaljni želi da se vrati u Rusiju

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na njemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

“Nema namjere da bude u egzilu u Njemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju”, otkrio je službenik njemačke bezbjednosne službe.

Njemački bezbjednjak potvrdio je Njujork tajmsu da je ruski opozicioni lider “oštrog uma”.

“Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi”, rekao je ovaj anonimni službenik.

Bolničari koji su liječili Navaljnog, pošto mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.

Njihovi izvještaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gdje je liječen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Njemačka, gdje je Navaljni odveden na dalje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala rijetkim nervnim agensom – novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe “neutemeljene” i da nije “vidio” dokaze trovanja i zatražio od Njemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
Ha20
15.09.2020-12:42 12:42

Svaka mu cast na herojskoj hrabrosi ali ga Putin nece postedjeti drugi put kada mu se za to ukaze prilika, nazalost.