Šest osoba je ubijeno a dvije su ranjene jutros (10. decembar) u pucnjavi u bolnici u Ostravi, na istoku Češke, rekao je premijer te zemlje Andrej Babiš.

Policija ispred bolnice u gradu Ostravi (Foto: Lucas Kabon/Reuters)

Napadač (42), koji je bio u bjekstvu, izvršio je samoubistvo pred policijom. Njegovo ime još nije objelodanjeno.

“Policija je pronašla automobil, s lica mjesta se čula pucnjava. Utvrđujemo identitet muškarca koji je sebi pucao u glavu prije policijske akcije”, saopštila je policija na Twitteru.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Republike Jan Hamaček na konferenciji za novinare u Ostravi je izjavio da je napadač umro nakon polusatne reanimacije u bolnici, gdje je dovezen nakon što je pucao sebi u glavu.

Hamaček je potvrdio da je u napadu ubijeno šest ljudi, te da je troje ranjeno, od toga dvoje teže. Svi ubijeni su bili pacijenti bolnice.

“Biće razmatrano pitanje osiguranja tzv. mekih ciljeva. To se rješava u cijeloj Evropi, vrlo je teško i skupo. Kontrole poput onih na aerodroma u bolnicama nijesu moguće”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Slika napadača

Mediji nezvanično prenose da je napadač građevinski tehničar, imena Ctirad V.

Njegov identitet medijima je potvrdio Aleš Zygula, direktor firme u kojoj je radio.

“Uvrtio je u glavu da je ozbiljno bolestan i da ga niko ne želi liječiti. Išao je posvuda okolo. Nije dolazio na posao posljednji mjesec, došao je prije 14 dana rekavši da je bolestan. Ne želim više o tome razgovarati”, rekao je češkim medijima direktor firme.

Direktor bolnice rekao je Češkoj televiziji da je osoblje bilo zatvoreno u hodniku, čekajući da se vanredna situacija okonča.

Pucnjava se dogodila nakon 7.00 sati ujutro (06:00 GMT), izjavio je Reutersu ministar unutrašnjih poslova, Jan Hamaček.

Foto: Lukas Kabon/EPA-EFE

Jutrošnja pucnjava u bolnici u Ostravi je druga najtragičnija u Češkoj, nakon napada muškarca 2015. godine u restoranu u Uherskom Brodu kada je ubio osmoro ljudi a potom i sebe.

Bolnica u Ostravi udaljena je oko 300 km istočno od Praga.

Komentari

avatar