Više od 10 hiljada doza vakcina za gripu ukradeno je iz jedne firme u Meksiku, nekoliko dana nakon što je ukradeno i 38 hiljada ljekova za rak, objavile su tamošnje vlasti.

Izvor: Ulises Ruiz / AFP

Savezni odbor za zaštitu od sanitarnih rizika (COFEPRIS) izdao je upozorenje nakon krađe vakcine Vaxigrip, namijenjenog državnim bolnicama.

Doze su ukradene 12. oktobra iz kamiona koji ih je prevozio, objavio je odbor, ne otkrivši više detalja. Istražitelji su objavili kako je na ulicama meksičke prijestonice pronađeno 27 vreća s lijekovima za borbu protiv raka.

Još uvijek se ne zna radi li se o terapijama koje su 4. oktobra naoružani lopovi ukrali iz jedne labaratorije.

Ove krađe događaju se u vrijeme dok se Meksiko bori s velikom nestašicom ljekova za rak za najmlađe te na početku sezone gripe.

Vlasti su pokrenule kampanju vakcinacije kako bi spriječile miješanje gripe s pandemijom koronavirusa koja je u Meksiku odnijela 85 hiljada života, što ga svrstava na četvrto mjesto najpogođenijih država na svijetu.

COFEPRIS je pozvao bolnice, ljekarne i korisnike da ne kupuju ukradeno cjepivo jer se više ne može garantirati njegova sigurnost.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve