Stručnjaci zdravstvenih službi objavili su danas najviši stepen upozorenja na virus korona u Tokiju zbog rekordnog broja zaraženih.

foto Tanjug/AP

“Činjenica je da broj oboljelih pacijenata nadmašuje dosadašnje rekorde. Broj zaraženih među mladim ljudima i asimptomatični slučajevi su, takođe u porastu”, rekao je direktor Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu u Tokiju Norio Ohmagari.

Prema njegovim riječima, stopa zaraze u Tokiju je u “crvenoj fazi” što je najviši stepen od četiri nivoa u sistemu mjerenja.

Guverner Tokija Juriko Koike ponovila je poziv mještanima da budu oprezni jer je situacija veoma ozbiljna.

Ona je istakla da će gradska administracija reagovati u skladu sa mišljenjima stručnjaka.

U bojazni od toga da se drugi talas zaraze ne proširi iz Tokija, druge opštine i naselja zatražili su od centralnih vlasti da suspenduju veliku kampanju za jačanje domaćeg turizma.

Gradonačelnik Mutsua u prefekturi Aomori Sočiro Mijašita smatra da će se pandemija virusa korona pretvoriti u “ljudski uzrokovanu katastrofu” ako se nastavi sa kampanjom za putovanja.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura naglasio je da će vlasti oprezno nastaviti sa kampanjom koja obuhvata popuste na kupovinu i hranu.

U Tokiju je broj zaraženih veći od 200 u proteklih četiri dana.

Guverner Koike je ponovila da ljudi treba da izbjegavaju odlaske u restorane u kojima nema adekvatnih mjera za kontrolu zaraze.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve