Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Najrazornije “oružje” svih vremena prodato za 243.000 dolara

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća “Istorijske aukcije Aleksander”.

Početna cijena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca, prenio je AFP.

Telefon, marke Simens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarbana u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha, a pronađen je u njegovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala “vjerovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt”, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata.

– Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovjek u istoriji, navodi se u saopštenju.

Telefon, koji je juče prodat, ruski vojnici su predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon njemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je naslijedio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je za AFP da se cijena telefona temeljila na njegovoj “rijetkosti i jedinstvenosti”.

– To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje, rekao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve