Njemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu zaredom zauzela je prvo mjesto na listi 100 najmoćnijih žena svijeta američkog poslovnog magazina “Forbs”. Srpska premijerka Ana Brnabić našla se na 88 mjestu.

Angela Merkel

“Forbs” opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podjseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da “ožive tromu ekonomiju” kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rješenja u vrijeme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Prvo mjesto na listi zauzela je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slijede predsjednica Evropske centralne banke i bivša šefica MMF-a Kristin Lagard na drugom mjestu i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mjestu.

Odmah iza njih je nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka “Dženeral motorsa” Meri Bara zauzela peto mjesto.

Na 16. mjestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time postala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Najviše žena na listi dolazi iz Sjeverne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dvije, a jedna iz Afrike. Kako navodi “Forbs”, na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Riječ je o, kako ističe, ženama koje razvijaju brendove u vrijednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promjena.

“Ovogodišnja lista najmoćnijih žena na svijetu je skup inovatora i pokretača koji prevode svjetsku pozornicu u redefinisanju tradicionalnih struktura moći i uspostavljaju dugotrajni uticaj u svakoj industriji i sferi uticaja”, rekla je izvršni direktor Fobrsa i direktorka “Forbs vumen” Mojra Forbs.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve