Nalazi se na lijevoj obali rijeke Indigirke, a ovde živi oko 500 stanovnika, koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom

Rijetko kada se desi da je neko mjesto na svijetu toliko specifično da neprestano fascinira ljude, a upravo jedno takvo se nalazi u Rusiji. To je selo u Sibiru, koje važi za najhladnije mjesto na planeti, gdje živi negdje oko 500 stanovnika.

Selo Ojmjakon se nalazi u Republici Saha, u dalekoistočnom dijelu Sibira u Ojmjakonskom rejonu. Najhladnije je nastanjeno mjesto na našoj planeti od 1926. godine, gdje je najniža izmjerena temperatura -71,2 °C.

Nalazi se na lijevoj obali rijeke Indigirke, a stanovnici se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Od glavnog grada Jakutije, Jakutska, Ojmjakon je udaljen oko 1.100 kilometara prema istoku.

SPECIFIČNOSTI MJESTA

Mjesto je dobilo ime po Ojmjakonskoj rijeci čiji je naziv došao od riječi kheium iz evenskog jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo — nesmrznuta voda, mjesto gdje ribe provode zimu. Prema drugom izvoru, rječnik tunguskog jezika, navodi da evenska riječ heyum znači zaleđeno jezero.

Administrativno pripada Jakutiji (Republika Saha), u okviru Ojmjakonskog ulusa. Smješten je na svega tri stepena od polarnog kruga. Predio se odlikuje zajednicom tundre i tajge, a nadmorska visina mjesta je 741 metar.

Ojmjakon je smješten na Ojmkonskom platou koji je omeđen Ojmjakonskim planinama (3.003 m) na zapadu i jugozapadu i planinom Tas Kistabit (2.341 m) na sjeveru i sjeveroistoku. Rijeka Indigirka je sa istoka usjekla svoju dolinu i Ojmjakonsku kotlinu.

Zemljište se zaleđuje do dubine od čak 1.500 metara. Kako je Ojmjakon blizu sjevernog pola, dužina dana i noći tokom godine izuzetno varira — tokom decembra dan traje tri, a u junu 21 sat.

KLIMA

Ono što ovo mjesto izdvaja od ostalih jeste oštra kontinentalna klima. Ekstremno hladne zime sa srednje toplim ljetima. Sunčev sjaj je intenzivan. Ovo mjesto se naziva i „Pol hladnoće“ sjeverne hemisfere. Najniža do sada izmjerena temperatura je –68°C u meteorološkoj stanici Tomtor godine 1933.

Temperatura od -71,2°C zabilježena je na spomeniku u Ojmjakonu. Tokom ljeta temperature mogu dostići 25-30° Celzijusa, pa je godišnja amplituda u ovom mjestu veća od 100 °C.

TOPLE VODE

Okolina Ojmjakona je bogata izvorima tople vode. Glavni vodeni tok je Indigirka, koja teče sa istoka. Izvire na Halkanskim planinama, tačnije nastaje od dva manja toka — Tura Urjah i Tarin Jurah. Dugačka je 1.726 kilometara i uliva se u Istočnosibirsko more.

U periodu od oktobra do maja površina rijeke se zaledi. Pogodna je za ribolov budući da je bogata vrstama poput repuške, čira, muksune, zatim omulja i drugih vrsta. Jugoistočno od sela nalaze se i dva veća jezera — Boljšoj i Mendereljah.

 

Predio je prekriven tipičnim predstavnicima tundre i tajge. Na području Ojmjakona živi specifična vrsta konja koji su sličnim ponijima po visini, a odlikuju se izuzetno dugom dlakom koja ih štiti od hladnoće tokom zime. Vode su bogate ribom, a u šumama žive irvasi.

STANOVNIŠTVO

Prema procjeni iz 2012. godine u Ojmjakonu živi 512 stanovnika, dok je po podacima popisa iz 2010. bilo 462 stanovnika (230 muškaraca i 232 žene). Prema nacionalnom sastavu iz 2002. najbrojniji su Jakuti, a zatim slijede Rusi. Zvanični jezici su ruski i jakutski.

Zbog izuzetno niskih temperatura uzgajanje žitarica, i gajenje voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta. Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mliječni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana svježe zaleđena riba).

Zbog problema sa zaleđenim cijevima ovi ljudi umjesto wc-a koriste jame koje iskopavaju na ulicama ispred kuće. Da bi im stoka preživjela užasno hladne noći prave izolovane štale u kojima temperatura ne prelazi ekstremne minuse. U Ojmjakonu postoji samo jedna prodavnica u kojoj je moguće nabaviti potrepštine i to nije sve dostupno svakoga dana.

Zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovječnosti.

Stanovništvo Ojmjakona se najvećim dijelom bavi stočarstvom, tačnije gajenjem irvasa i divljih konja. Okolina mjesta bogata su nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu.

INTERNET, ŠKOLA, RADNA MJESTA

Uslijed niskih temperatura u Ojmjakonu nema mobilne telefonije i signala. Turizam je razvijen na bazi klimatske specifičnosti (najniže temperature), što je razlog dolaska turista.

U selu se nalaze škole i obdanište, zatim dom kulture i sportski centar. Čak iako temperatura padne na -50 stepeni Celzijusa, djeca i dalje idu u školu. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.

U istočnom dijelu se nalazi lokalna mljekara i pilana. Južno od sela Tomtor nalazi se aerodrom Ojmjakon, koji je sagrađen tokom Drugog svjetskog rata, a zatvoren je 1970-ih godina. Ima jednu zemljanu pistu dužine 1,9 kilometara. Opštinska zgrada se nalazi u centru Ojmjakona.

Izvor: Telegraf.rs

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve