Ljevičarska nacionalistička stranka Šin Fejn dobila je najviše glasova na izborima u Irskoj, što je potreslo tamošnju političku scenu.

Meri Lu Mekdonald, predsjednica stranke Šin Fejn (Foto: Phil Noble/Reuters)

Oni su pobijedili Fina Gael i Fiana Fajl, dvije centrističke stranke koje su upravljale Irskom od kada je prije jednog vijeka stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Fiana Fajl je osvojila 22,2 odsto glasova, a Fina Gael 20,9 odsto.

Šin Fejn, stranka koja je povezana sa Irskom republikanskom vojskom (IRA) koja se nasilno borila za ujedinjenu Irsku, osvojila je 24,5 odsto glasova prema prvim rezultatima izbora.

Predlozi ljevičara Šin Fejna za rješavanje stambene krize u Irskoj i zdravstvenog sistema privukli su mlade glasače u zemlji koja se još uvijek oporavlja od globalne finansijske krize iz 2008. godine, ocjenjuje novinska agencija AP.

Brojanje glasova je nastavljeno i danas kako bi se popunilo svih 160 mjesta u donjem domu irskog parlamenta, poznatijeg kao Dail.

U subotu je na parlamentarnim izborima priliku da glasa imalo više od 3,3 miliona registrovanih birača glasa u 39 izbornih jedinica po proporcionalnom sistemu. Glasaju tako što na lističu označavaju kandidate onim redom kojim i podržavaju: tako broj pišu “1” kod imena svog kandidata koji im je prvi izbor, “2” kod imena narednog kojeg bi podržali i tako redom.

Malo je vjerovatno da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata potrebnih za većinu u parlamentu. Zbog toga je neki oblik koalicije neizbježan, ali formiranje stabilnog saveza neće biti lak posao.

Stranka trenutnog premijera Lea Varadkara, Fina Gael i stranka Majkla Martinsa, Fiana Fajl rekle su da neće ulaziti u vladu sa Šin Fejnom koji je čvrsto ljevičarski. Oni su naveli veze Šin Fejna sa paravojnim nasiljem tokom sukoba u Severnoj Irskoj.

Varadkar je rekao nakon izbora da je taj stav ostao nepromijenjen, a Martins je rekao da kao demokrata poštuje odluku ljudi.

“Ovi glasovi za Šin Fejn su da bi Šin Fejn bila u vladi, kako bi Šin Fejn napravila razliku i bila testirana. Želimo da razgovaramo sa svima koji su zainteresovani da dostave program za vladu”, izjavila je predsjednica stranke Mari Lou Mekdonald.

IRA je decenijama bila odgovorna za ubistva, bombaške napade i drugo nasilje tokom “Problema” u Severnoj Irskoj. Više od 3.500 ljudi je ubijeno tokom decenija sukoba snaga onih koji su željeli da ujedine Sjevernu Irsku sa Republikom Irskom i onih koji su željeli da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednik 33. saziva Daila biće automatski reizabran, a novi saziv zasedaće već 20. februara.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve