Kada nova Evropska komisija Ursule fon der Lajen stupi na dužnost, zahuktaće se i, kako ih zovu najoštriji kritičari, “bezlične evrokrate”, moćna izvršna mašinerija koju čini 30.000 službenika.

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

I, kao što postoje razlike među onima koji obavljaju najviše političke pozicije u Evropskoj komisiji, ima ih i među onima na visokim upravljačkim pozicijama u službama te institucije, među direktorima, generalnim direktorima, njihovim zamjenicima, pored ostalog po nacionalnosti, ali i rodu.

Imena ljudi na tim visokim pozicijama uglavnom su nepoznata javnosti, iako su oni veoma uticajni jer pripremaju sve izvještaje i zakonodavne akte, navodi nezavisna organizacija koja prati izbore u EU VoteWatch.eu u analizi “Odnos moći u najvišem rukovodstvu EU ukazuje na geografske podjele”.

Analiza viših upravljačkih pozicija u Evropskoj komisiji pokazala je da su Irci, gledano prema veličini populacije, najsnažnije zastupljeni a slijede Belgijanci i Austrijanci. Jaz između “starih” i “novih” članica kada je riječ o najvišim menadžerskim pozicijama u EK je veliki, a najslabije zastupljeni su Poljaci (4 odsto vodećih menadžera), a za njima idu Česi, Rumuni i Mađari. Samo 14 odsto generalnih direktora, njihovih zamjenika i drugih direktora dolazi iz centrale i istočne Evrope iako je iz tog regiona oko 20 odsto populacije EU.

Mada su Irci prvi kada je riječ o upravljačkim pozicijama u EU, to ne znači da su oni najuticajniji ukupno gledano, pošto najveće članice EU mogu da računaju i na veći broj najviših menadžera. Najviše vodećih menadžera dolazi iz Francuske (13 odsto) a slijede Njemačka i Italija (po 12 odsto). Podaci pokazuju i da su francuski menadžeri snažno angažovani u direktoratima koji se bave ekonomskom regulativom, a Njemci u onim za ekonomsku upravu.

EK kao cjelinom, uključujuči administraciju nižeg ranga, dominiraju žene jer su 55 odsto ukupno zaposlenih u toj instituciji žene. Međutim, kada se gledaju više upravljačke pozicije (direktori, generalni direktori i njihovi zamjenici), situacija je sasvim drugačija jer su samo 39 odsto žene. Najveća koncentracija muškaraca je u direktoratu za finansijsku stabilnost, gdje nema nijedne žene višeg menadžara, a slijede direktorati za komunikacione mreže i za interno tržište sa 20 odnosno 25 odsto žena na visokim pozicijama. Direktoratom za pravdu dominiraju žene kojih je 80 odsto među višim menadžerima. Analize pokazuju i da su žene nedovoljno predstavljene u grupi 15 “starih” članica EU ali ih ima više nego muškaraca među menadžerima iz zemalja koje su ušle u EU 2004. ili kasnije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve