Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Na svjetskom nivou planira se nabavka lijeka protiv COVID-a za siromašne

Eksperimentalna pilula molnupiravir prizvođača lijekova Merck & Co vjerovatno će biti jedan od lijekova, a razvijaju se i drugi lijekovi za liječenje pacijenata sa blažim simptomima

Program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojem je cilj da siromašnijim zemljama osigura pravičan pristup vakcinama, testovima i tretmanima protiv COVID-19 namjerava obezbijediti antivirusne lijekove za pacijente s blagim simptomima za samo 10 američkih dolara, navodi se u nacrtu dokumenta kojeg je na uvid dobio Reuters.

Eksperimentalna pilula molnupiravir prizvođača lijekova Merck & Co vjerovatno će biti jedan od lijekova, a razvijaju se i drugi lijekovi za liječenje pacijenata sa blažim simptomima.

U dokumentu koji obrazlaže ciljeve Akceleratora pristupa alatima za COVID-19 (ACT-A) do septemra iduće godine, kaže se da se programom želi isporučiti oko milijardu testova na COVID-19 siromašnijim državama, te nabaviti lijekove za liječenje 120 miliona pacijenata u svijetu, od oko 200 miliona novih slučajeva koliko se procjenjuje u narednih 12 mjeseci.

Planovi potcrtavaju kako WHO želi stvoriti zalihe lijekova i testova po relativno niskoj cijeni nakon što je utrku s vakcinama izgubio od bogatih nacija koje su prikupile ogroman dio svjetskih zaliha, te tako ostavile najsiromašnije zemlje svijeta s malim brojem vakcina.

Portparol ACT-A rekao je da je dokument od 13. oktobra još uvijek u fazi konsultacija, te je odbio komentarisati njegov sadržaj prije nego što bude finaliziran.

Ovaj dokument će takođe biti poslan svjetskim liderima uoči samita G20 u Rimu krajem ovog mjeseca, javlja Reuters.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve