Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Na izborima u Danskoj ljevica ima tijesnu većinu

Frederiksen je vodila zemlju kroz jedan od najhaotičnijih uslova koji su zadesili dansku vladu u posljednjih nekoliko decenija, jer je morala da se nosi sa pandemijom, rastućom inflacijom i geopolitičkom neizvesnošću

Danska socijaldemokratska premijerka Mete Frederiksen ostaje na vlasti jer je na izborima u utorak, 1. novembra, njen ljevičarski blok osvojio tijesnu većinu od jednog mandata, javljaju agencije.

„Veoma sam srećna“, rekla je danas Frederiksen, koja je na vlasti posljednje četiri godine.

Njen „crveni“ blok je osvojio 87 mandata, plus još tri iz autonomnih prekomorskih teritorija Farska ostrva i Grenlanda, što mu omogućava većinu od 90 od 179 poslanika koliko ima danski parlament.

Desničarski „plavi“ blok — neformalni liberalni i konzervativni savez koji podržavaju tri populističke partije — osvojio je 72 mjesta u Danskoj i jedno na Farskim ostrvima.

Pobjeda u posljednjem trenutku poništila je nade novostvorene centrističke partije, Umjerenih, da će imati ključnu ulogu u slučaju da Frederiksen ne obezbijedi većinu.

Izbore je pokrenula „kriza sa kanadskom kunom, koja je zahvatila Dansku nakon što je vlada u novembru 2020. odlučila da ukloni oko 15 miliona ovih životinja zbog straha od mutiranog soja koronavirusa.

Ispostavilo se, međutim, da je odluka nezakonita, a stranka koja podržava Frederiksenovu manjinsku socijaldemokratsku vladu zaprijetila je da će je srušiti ukoliko ne raspiše izbore kako bi povratila povjerenje birača.

Izbornom kampanjom dominirali su klimatski problemi, inflacija i zdravstvena zaštita.

Socijaldemokrate su obezbijedile najjaču podršku u više od dve decenije – 27,5 odsto – uprkos kritikama na račun Frederiksenove zbog koncentracije moći i kontroverzne odluke o uništavanju kanadskih kuna.

Frederiksen je vodila zemlju kroz jedan od najhaotičnijih uslova koji su zadesili dansku vladu u posljednjih nekoliko decenija, jer je morala da se nosi sa pandemijom, rastućom inflacijom i geopolitičkom neizvesnošću, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Izbori su održani samo mjesec dana nakon što je sabotaža na dva gasovoda koji transportuju gas iz Rusije u Nemačku kroz danske vode podstakla osjećaj nesigurnosti bez presedana među stanovnicima ove zemlje.

„U Danskoj smo mnogo godina navikli da napredujemo. Sada se suočavamo sa teškoćama, a sa ratom u Evropi, nestašicom energije, inflacijom i klimatskim izazovima, krize se usložnjavaju“, rekla je Frederiksen.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve