Šef ruske Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin rekao je da Moskva nema uskladišten novičok, agens kojim je, prema navodima Njemačke, otrovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Skladišta “novičoka su uništena u skladu sa protokolom i propisima Organizacije za zabranu hemijskog oružja”, izjavio je Nariškin, dodajući da su sve druge tvrdnje “dezinformacije”.

Kako prenose ruske agencije, Nariškin je takođe pružio uvjeravanja da “u tijelu Alekseja Navaljnog, kada je napustio rusku teritoriju, nije bilo toksične supstance”, ocjenjujući da Rusija “u tom pogledu ima mnogo pitanja za njemačku stranu”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva nije dobila od Berlina zdravstvene podatke Navaljnog.

Navaljni koji je objelodanio korupciju u vrhu Rusije, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnici u Omsku pošto mu je naglo pozlilo.

On je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gdje su ljekari zaključili da je otrovan nervnim agensom novičok, koji potiče iz sovjetske ere.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale umiješanost u taj slučaj.

Navaljni je danas objavio na Instagramu poruku i svoju sliku, navodeći da je mogao da diše bez respiratora cio jedan dan, u prvom oglašavanju preko te mreže od trovanja krajem avgusta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve