Restorani, teretane, bazeni, biblioteke i vrtići danas nastavljaju s radom u Moskvi, jer grad izlazi iz strogih restritkivnih mjera uvedenih krajem marta kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

foto Tanjug/AP

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je ukidanje mjera u glavnom gradu Rusije prije dvije sedmice.

Sobjanin je ukinuo mjere obaveznog boravka kod kuće i omogućio kozmetičkim salonima da se prvo otvore. Prošle sedmice su ponovo počele s radom stomatološke klinike, muzeji i vanjski prostori kafića i restorana.

U posljednjih nekoliko sedmica zvanično prijavljeni dnevni broj novih korona virusnih infekcija u Moskvi pao je sa više od 2.000 na oko 1.000. U utorak su zdravstveni službenici prijavili 1.081 novozaraženu osobu, prenio je AP.

Ukupno je u Moskvi do sada prijavljeno 216.095 slučajeva zaraze korona virusom, dok ukupno u Rusiji ima više od 599.000 zaraza.

Odluka da se mjere u Moskvi ukinu, dok stopa zaraze i dalje ostaje visoka, naširoko je kritikovana kao politički motivisana i povezana s predstojećim glasanjem o ustavnoj reformi koja bi omogućila predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve