Hiljade aktivista protestovalo je u nedelju širom Rusije protiv novog zakona o Internetu, za koji kritičari kažu da je deo napora vlade predsjednika Vladimira Putina da poveća državnu kontrolu nad Internetom i olakša cenzuru. Zagovornici zakona, međutim, kažu da je on osmišljen kako bi osigurao rad Interneta u Rusiji ukoliko se prekine pristup serverima u inostranstvu.

FOTO: REUTERS/Shamil Zhumatov

Oko 15.300 ljudi okupilo se na moskovskoj aveniji Sakharov na zabranjenom skupu protiv predloženog zakona, izjavio je White Counter, iz nezavisne aktivističke grupe koja prati izlaznost na demonstracijama. Policija navodi da je na skupu bilo oko 6.500 ljudi.

Učesnici su skandirali slogane kao što su „Dalje ruke od Interneta“ i „Ne izolaciji“.

Desetine demonstranata okupilo se u gradu Khabarovsk na dalekom istoku, dok su aktivisti u Sankt Peterburgu održali tzv. pojedinačne straže kako bi se “pokorili” ruskom zakonu protiv masovnih. Protestne akcije su održane i u zapadnom gradu Voronezh i drugim ruskim gradovima.

“>

Takozvani zakon o “neprikosnovenom Internetu”, predstavljen je poslanicima Državne dume 12. februara i potrebno mu je još dva glasa da bi iz donjeg doma ruskog parlamenta bio upućen u Savjet federacije.

“Naša država je primijetila da se Internet koristi za slobodnu razmjenu informacija, i od strane opozicionih snaga, i zato želi da ga stavi pod kontrolu”, rekao je za Radio Slobodna Evropa Aleksandr Isavnin iz pokreta Odbor za slobodu Rusije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve