Hakeri povezani sa ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU), umiješani su u hakerske napade na elektronsku poštu tima koji je vodio predizbornu kampanju predsjednika Emanuela Makrona 2017. godine, prenio je pariski list Mond.

Emanuel Makron (Foto: Michel Spingler/Pool via REUTERS)

Dvije specijalizovane jedinice povezane sa GRU-om su “naizmjenično ciljale imejlove ljudi bliskih budućem predsjedniku Francuske”, naveo je list koji se oslanja na rad dva stručnjaka za Gugl kao i na istragu firme Fajeraj (FireEye) specijalizovane za lov sofisticiranih hakera, među kojima je ruski državni aparat.

To otkriće dolazi dva dana prije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Parizu, gdje će učestvovati na samitu o Ukrajini.

Mond prenosi da je prva hakerska grupa nazvana APT28 u martu 2017. godine dobila zadatak “krađe identiteta” tako što je slala mejlove metama kako bi im ukrala šifre i imena. Mjesec kasnije, druga hakerska grupa Sendvorm (Sandworm), nastavila je tu operaciju.

Dva dana prije drugog kruga predsejdničkih izbora, 5. maja 2017. godine, nekoliko hiljada dokumenata o Makronovoj izbornoj kampanji počelo je da se emituje na internetu.

Makron, koji je 7. maja pobijedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, izjavio je tada da je urađena “operacija destabilizacije” kako bi se izazvala sumnja i širile dezinsformacije.

Japanska kompanija za bezbjednost na internetu Trend Mikro je još u aprilu 2017. godine navela da je grupa APT28 pokušala hakerski napad na Makronov predizborni tim.

Mond navodi da ta informacija nije potvrđena i ne zna se da li je urodila plodom.

Rusija je inače demantovala bilo kakvu umješanost u predsjedničke izbore u Francuskoj.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve