Francuska želi da se postupak prijema novih članica u Evropsku uniju najprije “preuredi”, prije nego što EU da “zeleno svijetlo” za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, piše pariski list “Mond”, koji kaže da Francuska pod tim uslovom izgleda da je spremna da povuče embargo na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Emanuel Makron (Foto: Michel Spingler/Pool via REUTERS)

“Mond” dodaje da je to posredno potvrdio i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u Zagrebu, rekavši da “ako se postigne dogovor o modernizaciji postupka proširivanja, vjerujem da je napredak tu moguć”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron u srijedu je stavio do znanja hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u Parizu da je “Francuska spremna na pomak, ako se metoda pregovora promijeni”, prenosi “Mond” izjavu zvaničnika bliskog Makronu. Francuski zvaničnici ističu da je to “za Pariz preduslov, a za to su sad i mnoge članice EU… njih petnaestak”.

Makron je takođe rekao da se u EU želi da susret na vrhu s čelnicima Zapadnog Balkana u maju u Zagrebu bude uspješan. Pariski dnevnik podsjeća da je Francuska krajem prošle godine predočila da se postupak proširivanja mora preobratiti u sedam “opipljivih, postepenih i snažnih etapa”.

“Mond” navodi objašnjenje francuskih diplomatskih izvora da pregovori kakvi su sada mogu trajati godinama, a zemlja-kandidatkinja za to vrijeme “faktički ostaje izvan EU, što, kao sad u Srbiji, može dovesti do gubitka volje stanovnika čak i za i samu zamisao o Evropskoj uniji”.

“Bolje je zato razviti postupak koji će postepeno ‘pripremiti’ te zemlje (kandidate), podstaći njihovo usaglašavanje s pravilima Unije”, rekao je “Mondu” jedan stručnjak za politiku prijema novih članica u EU.

Pariski dnevnik navodi i mišljenje drugih stručnih krugova da je “potreban proces koji je više politički, više gura naprijed, koji će te zemlje nagrađivati sve većom pomoći EU, ali uz jasnu mogućnost da se sve vrati nazad ako nema uspjeha.., a francusko viđenje je da se postupak prijema preobrati u postepeno ugrađivanje kandidata u EU, u mjeri u kojoj se pregovara o krupnim temama”.

Francuski zvaničnici zaključuju da “za nas nije stvar u tome da se bezuslovno protivimo, već pozivano da se smisli reforma.., a se obnovi da bi se ugradilo”.

Oni naglašavaju da prije samita EU-Zapadni Balkan “može doći do povoljnog rezultata, pod uslovom da se u tom cilju utvrde potpuno jasna pravila”.

Komentari

avatar