Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Molitveni doručak u novom obliku

Sve će se odvijati u dvije zgrade. U Kongresu će biti predsjednik Biden s porodicom zajedno s nekih 300-njak zakonodavaca i on će se tu obratiti učesnicima tog skupa uz skroman stojeći doručak

Tradicionalni nacionalni molitveni doručak vraća se u Washington i biće održan u četvrtak 2. ferbuara, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz američkog glavnog grada.

No, izgledaće drugačije u odnosu na nekoliko prethodnih decenija. Na ovaj skup pozvan je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Sve će se odvijati u dvije zgrade. U Kongresu će biti predsjednik Biden s porodicom zajedno s nekih 300-njak zakonodavaca i on će se tu obratiti učesnicima tog skupa uz skroman stojeći doručak.

Inače, od 1953. godine američki su se predsjednici na Molitvenom doručku obraćali brojnim gostima iz cijelog svijeta u plesnoj dvorani hotela Hilton. Ove godine će u toj sali biti brojni gosti iz svijeta, među njima i gosti sa zapadnog Balkana ali tu neće biti američkog predsjednika.

Zašto dolazi do promjena?

Događaj više ne vodi Međunarodna zajednica, koja se često naziva “Porodica”, već umjesto toga novoosnovana Nacionalna zajednica za molitveni doručak, koju vodi bivši demokratski senator iz Arkansasa Mark Pryor.

“Kao i s mnogim drugim stvarima u našoj zemlji, godine COVID-a omogućile su članovima da stisnu dugme za resetovanje i organizuju radnu grupu za Molitveni doručak”, rekao je Pryor o ovom događaju za Religion News Service.

‘Vraćanje korijenima’

Novozamišljeno okupljanje omogućava Kongresu da se “vrati svojim korijenima na skupu na kojem će se moliti za predsjednika, moliti za njegovu obitelj i administraciju, moliti za našu vladu i cijeli svijet”, rekao je Pryor.

Riječ je o tome da je održavanje Molitvenog doručka izazvalo kritike posljednjih godina, a kongresni zakonodavci su izrazili zabrinutost da nisu znali mnogo detalja o događaju. Mnogi nisu znali kako se taj skup organizuje, ko je pozvan, kako se finansira.

Na primjer 2018. godine, Maria Butina, koja je prisustvovala na dva prethodna Molitvena doručka, priznala je optužbe za zavjeru te da je radila kao neregistrovani strani agent u ime ruske vlade.

Ukratko, bila je ruska špijunka koja je uspostavila kontakte s moćnim ljudima uz američke administracije.

Od sada će iza organizacije Molitvenog doručka stajati Kongres i od iduće godine biti će mnogo manje gostiju iz inozemstva nego ranije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve