Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

”Moguće je da je ovo početak kraja Vladimira Putina”

Putin je prividno sada ''gospodar rata i mira'', jer će Rusi vrlo brzo izgubiti sve logističke, finansijske, ali i ljudske snage da vode dugotrajni rat.

Od glumca komičara do ratnog vođe, Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ukrajinski predsjednik Zelenskyy glavna meta ruske agresije. Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost, Institut za istraživanje hibridnih sukoba kazao je za HRT kako se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na početku snalazio kao glumac. Imao je teatralne izjave, te je na neki način naštetio ukrajinske pregovaračke pozicije. No on se u ovom trenutku preobrazio u heroja Ukrajine.

“On se u ovom trenutku preobrazio u heroja Ukrajine. On je taj koji mobilizuje stanovništvo, on je taj koji daje njima moral, vjeru i snagu. Ostao je u Ukrajini i u Kijevu, iako ima ponude da napusti svoju zemlju”, rekao je Akrap.

Pretvorio se u ikonu i dodatni motiv ukrajinskim braniteljima je to što je ostao.

“Jer ako naš predsjednik ostaje, ostajemo i mi”, dodao je stručnjak za sigurnost.

U istoriji smo imali već glumca za predsjednika države, primjera radi u SAD-u, Ronalda Reagana, koji je vrlo dobro radio svoj posao.

“Prividni gospodar rata i mira”

U prvom planu sada je pitanje pregovora, prema posljednjim informacijama Zelenski je na njih pristao. Akrap je istakao kako vjeruje da će se Ukrajina odbraniti, te da jako bitno da se počne pregovarati.

Putin je prividno sada “gospodar rata i mira”, jer će Rusi vrlo brzo izgubiti sve logističke, finansijske, ali i ljudske snage da vode dugotrajni rat.

Akrap vjeruje da će Rusija teško poentirati u pregovorima, te da je ovaj rat početak kraja Vladimira Putina. Sankcije koje ima Rusija donijeće joj veliku štetu.

“Pitanje procjene njegovih budućih poteza je teško. Jer u ovakvim situacijama osobe znaju donositi iracionalne poteze, pogotovo danas dizanje pripravnosti njihovog nuklearnog potencijala na viši nivo, sasvim sigurno će izazvati reakciju. Ali može se dogoditi i sljedeće – da neko u njegovom krugu ljudi kaže – što nam ovo stvarno treba. Zar mi želimo nuklearni rat s SAD-om, Francuskom, zar želimo potop Rusije i ruskog naroda? Moguće je da je ovo stvarno početak njegovog kraja i činjenice da se unutar njegovog kruga nađe više osoba, predvođeni s oligarsima, koji će to finansirati, da se Rusija vrati na diplomatsku scenu”, poručio je stručnjak za sigurnost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve