Pandemija koronavirusa pretvoriće ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je danas čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgijeva, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije.

Ilustracija

Pandemija će imati “najgore ekonomske posljedice od Velike depresije” 1929, rekla je Georgijeva, koja je svoju procjenu dala uoči proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i njima će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca, očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020”, rekla je i dodaola da su se sada stvari okrenule naopako: očekuje se pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u više od 170 zemalja.

Georgijeva je istakla da očekuje djelimični oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovini ove godine, ali je upozorila i da se situacija može pogoršati.

Karantini koji su nametnule brojne vlade natjerali su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ove sedmice, studija Ujedinjenih nacija pokazala je da se 81 odsto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelimičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve