Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

MMF: Ekonomski globalni rast, osim u Kini, ostaje znatno ispod svog istorijskog prosjeka

Kada se uzmu u obzir svi ti faktori, može se zaključiti da će izgledi za globalnu ekonomiju na srednji rok vjerovatno ostati slabi, kazala je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda

Srednjoročni izgledi za globalnu ekonomiju će vjerovatno ostati slabi zbog povećanih rizika po finansijsku stabilnost, izjavila je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Očekujemo da će 2023. biti još jedna godina izazova, sa usporavanjem globalnog rasta na manje od tri odsto, jer ožiljci od pandemije, rata u Ukrajini i pooštravanja monetarne politike opterećuju ekonomske aktivnosti, rekla je Georgijeva na konferenciji u Kini.

Ona je istakla da će čak i sa boljim izgledima za 2024. godinu, globalni rast ostati znatno ispod svog istorijskog prosjeka od 3,8 odsto, prenosi Politiko.

Prema njenim riječima, očigledno je da su rizici po finansijsku stabilnost povećani, jer u vrijeme viših nivoa duga brza tranzicija sa produženog perioda niskih kamata na mnogo veće stope, neophodne za borbu protiv inflacije, neizbježno stvara stres i ranjivost, o čemu svjedoče nedavna dešavanja u bankarskom sektoru nekih naprednih ekonomija.

Georgijeva je navela da su kreatori politike imali odlučan odgovor na prijetnje finansijskoj stabilnosti, što je u izvjesnoj mjeri pomoglo da se ublaži stres na tržištu, ali je upozorila da je neizvjesnost ipak velika, što naglašava potrebu za oprezom.

Čelnica MMF je, takođe, ukazala na rizike geo-ekonomske fragmentacije, za koje je ocijenila da „mogu značiti rascjep svijeta na rivalske ekonomske blokove“, što bi bila opasna podjela koja bi sve ostavila siromašnijim i manje bezbjednim.

Kada se uzmu u obzir svi ti faktori, može se zaključiti da će izgledi za globalnu ekonomiju na srednji rok vjerovatno ostati slabi, kazala je Georgijeva.

Srećom, dodala je, nisu sve vijesti o svjetskoj ekonomiji loše, jer možemo vidjeti neke „zelene izdanke“, uključujući i Kinu, koja će ove godine činiti oko trećinu svjetskog rasta.

Georgijeva je govorila tokom drugog dana Kineskog razvojnog foruma u Pekingu. Taj trodnevni godišnji skup predstavlja mješavinu politike i biznisa, a okuplja članove kineskog Politbiroa i desetine izvršnih direktora velikih zapadnih kompanija kao što su Simens, Mercedes i Alija

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve