Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Mitropolit koji je odlikovao Mićovića na listi sankcija Zelenskog zbog saradnje sa okupatorom

Ovo je dopuna popisa sankcionisanih osoba iz UPC (MP). Zelenski je 1. decembra potvrdio odluku SNBO kojom je na listu stavljena prva tura od devet vladika i jednoga đakona-tajkuna UPC (MP)

Priredio: V.J.

Šef ukrajinske države, Volodimir Zelenski, 11. decembra 2022. ukazom № 863/2022 stavio je na snagu odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) Ukrajine o primjeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera (sankcija) protiv predstavnika Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije).

Ukaz je objavljen na sajtu Predśednika Ukrajine. Rok trajanja sankcija je pet godina.

Stavljane na listu sankcija tumači se procjenom ukrajinskih službi bezbjednosti da su te osobe u najmanju ruku „agenti od uticaja” u dosluhu sa okupatorom, tj. Ruskom Federacijom, koja je izvršila krvavu agresiju i djelimičnu okupaciju Ukrajine.

Ovo je dopuna popisa sankcionisanih osoba iz UPC (MP). Zelenski je 1. decembra potvrdio odluku SNBO kojom je na listu stavljena prva tura od devet vladika i jednoga đakona-tajkuna UPC (MP).

Prema tekstu ukaza, sankcije se izriču protiv: mitropolita borispoljsko-brovarskoga Antonija Pakaniča; mitropolita černovicko-bukovinskoga Meletija Jegorenka; mitropolita zaporoško-melitopoljskoga Luke Vjačeslavoviča; mitropolita luganjsko-alčevskoga Pantelejmona Povoroznjuka; arhiepiskopa konstantinovskoga Pajsija Šinkarjova. Na spisku su i trojica arhimandrita UPC (MP).

Jedan od sankcionisanih, mitropolit Luka Vjačeslavovič, komentarisao je da ga „ova odluka nije iznenadila, jer politička cjelishodnost aktivno diktira svoje uslove, a krši zdrav razum, osnovna ljudska prava, Ustav Ukrajine, kao i elementarne moralne norme”, prenosi „Союз православных журналистов”, portal blizak UPC (MP).

Jerarhija UPC (MP) proteklih godina je isturena od Kremlja, tj. Moskovske patrijaršije da raznovrsnim aktivnostima i medijskim spinovima podržava ogranak Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori.

Sada je, dakle, na spisku sankcionisanih „agenti od uticaja” i Antonije Pakanič (55), mitropolit borispoljsko-brovarski, član Sinoda i šef odjeljenja za vanjske crkve veze, tj. „ministar vanjskih poslova” UPC (MP).

Pakanič je, tokom boravka 2019. u Crnoj Gori, odlikovao Joanikija Mićovića (na slici gore).

Takođe, Mićović je u martu 2020. bio u Ukrajini. A Pakanič je prošle godine predvodio delegaciju UPC (MP) u Crnoj Gori, tokom nasilnoga ustoličenja Mićovića, koji je, sa Metodijem Ostojićem, dočekao goste na podgoričkome aerodromu…

 

Služba bezbjednosti Ukrajine proteklih dana obavlja velike kontraobavještajne racije objekata UPC (MP) širom zemlje u potrazi za ruskim špijunskim i subverzivnim centrima.

Procesuirano je najmanje stotinjak klirika UPC (MP) zbog kolaboracije sa ruskim okupatorom i povezane zločine.

Ukrajinski predśednik Zelenski saopštio je 1. decembra da će Vlada Ukrajine, za dva mjeseca, podnijeti Vrhovnoj Radi, nacionalnome parlamentu, na razmatranje „nacrt zakona o onemogućnavanju aktivnosti vjerskih organizacija u Ukrajini povezanih s centrima uticaja iz Ruske Federacije”, a koji će „jamčiti Ukrajini duhovnu nezavisnost”.

U javnosti se spekuliše da će novi zakon biti usmjeren na zabranu ili snažno ograničavanje djelovanja UPC (MP).

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve