Američki predsjednik Donald Tramp predložio je uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu, istakavši da je to situacija u kojoj “dobijaju obje strane”.

foto Rojters

Taj predlog je okosnica mirovnog plana za Bliski Istok, kojeg je Tramp objavio u Vašingtonu u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu).

“Danas Izrael čini veliki korak ka miru”, rekao je Tramp dok je pored Netanjahua iznosio plan za okončanje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Dodao je da je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u pismu obavijestio o planu tražeći njegovu podršku, a agencija Frans pres (AFP) javlja da su Palestinci već odbacili Trampov predlog.

Na Trampovom predstavljanju plana nije bilo palestinskih zvaničnika, a agencije javljaju da su predstavljanju prisustvovali ambasadori Omana, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Nazivajući plan “istorijskom šansom” za Palestince da ostvare nezavisnu državu, Tramp je dodao da bi to mogla biti “posljednja prilika koju će ikada imati”.

“Palestinci su zaslužili daleko bolji život”, rekao je Tramp.

Šta predviđa plan?

Agencija AP javlja da plan više nego udvostručuje teritoriju koja je trenutno pod palestinskom kontrolom, ali priznaje izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Mirovni plan na 50 strana predviđa i četvorogodišnje zamrzavanje nove izraelske gradnje naselja, dok budu trajali pregovori o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

“Jerusalim će ostati izraelska nepodijeljena prijestonica”, naglasio je Tramp.

On je, izlažući plan, naveo da je vrijeme da se “završi tužno poglavlje istorije”.

Reakcije Izraela i Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da plan Trampove administracije predstavlja “realan put” za postizanje trajnog mira u regiji.

“Danas ste zacrtali zacrtali sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region, predstavljajući realni put ka trajnom miru”, rekao je Netanjahu.

Sa druge strane, visoki zvaničnik palestinske ekstremističke organizacije Hamas Kalil al Haja izjavio je da Hamas “odbacuje zavjere koje su najavili SAD i Izrael”.

“Sigurni smo da naš palestinski narod neće dozvoliti da ove zavjere prođu. Sve mogućnosti su otvorene. (Izraelska) okupacija i američka administracija snosiće odgovornost za ono što su učinili”, rekao je Haja, kometarišući Trampov predlog.

Komentari

avatar