Izraelski ministar građevinarstva Jakob Licman podnio je ostavku u znak protesta zbog najave vlade da će uvesti mjere karantina.

Foto: Freeimages

Licman, koji je tokom prvog talasa pandemije bio ministar zdravlja, i sam ranije zaražen koronavirusom, kritikovao je najavljene mjere kao ekstremne.

Sadašnji ministar građevinarstva, koji predvodi ultra-ortodoksnu frakciju u koalicionoj vladi, posebno je ogorčen zbog restrikcija koje će građane spriječiti da odu na zajedničku molitivu u sinagoge tokom predstojećih praznika.

U pismu u kojem je obrazložio razloge za ostavku, Licman je naveo da odluka o uvođenju mjera karantina u ovom trenutku predstavlja odraz nepoštovanja prema jevrejskim praznicima.

Postupanje izraelskih vlasti na početku pandemije ocijenjeno je kao pohvalno. Kasnije je, zbog porasta broja zaraženih, vlada kritikovana da je dopustila prerano otvaranje ekonomije i škola.

Sa rekordnim porastom broja novozaraženih, očekuje se da će vlada Izraela danas usvojiti odluku o uvođenju mjera karantina po drugi put.

U Izraelu je od početka pandemije koronavirusom zaraženo preko 150.000 ljudi, dok je od posljedica bolesti umrlo više od 1.100 pacijenata. S obzirom na to da u Izraelu živi devet miliona ljudi, epidemiološka situacija u ovoj zemlji je među najnepovoljnijim u svijetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pred sastanak kabineta vlade izražio žaljenje zbog Licmanove odluke i rekao da je poštuje. On je rekao da je uvođenje strogih mjera u ovom trenutku neophodno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve