Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Ministar odbrane Njemačke: Praznine u vojsci ostaće sve do 2030.

Stručnjaci ocjenjuju da je njemačka vojska – Bundeswehr – koja je već oslabljena zbog decenija nedovoljnog ulaganja nakon završetka Hladnog rata, sada u još gorem stanju nego prije godinu dana, jer oružje i municija dati Ukrajini uglavnom još nisu zamijenjeni

Njemačka vojska ne može u potpunosti popuniti postojeće praznine sve do 2030. godine, izjavio je ministar odbrane Boris Pistorius.

“Svi znamo da postojeće praznine ne mogu biti u potpunosti popunjene do 2030… Biće potrebne godine. Svi su svjesni toga”, rekao je Pistorius u intervjuu za Welt am sonntag, koji je objavljen danas.

Stručnjaci ocjenjuju da je njemačka vojska – Bundeswehr – koja je već oslabljena zbog decenija nedovoljnog ulaganja nakon završetka Hladnog rata, sada u još gorem stanju nego prije godinu dana, jer oružje i municija dati Ukrajini uglavnom još nisu zamijenjeni, navodi Reuters a prenosi Tanjug.

Ograničen inventar

Pistorius je odbio da isporuči oružje Ukrajini iz zaliha Bundeswehra preko najavljenih obaveza.

“Iskreno rečeno, kao i druge nacije, imamo ograničen inventar. Kao savezni ministar odbrane, ne mogu sve da poklonim”, rekao je on. Pistorius, koji je imenovan za ministra ranije ove godine, rekao je da je njegov najviši prioritet povećanje budžeta za odbranu da bi se dostigao cilj NATO-a od dva odsto nacionalnog dohotka, sa trenutno oko 1,5 odsto.

“Ako se to pokrene do kraja ovog zasijedanja parlamenta, bio bih zadovoljan”, rekao je on.

Pistorius je dodao da Njemačka, takođe, planira pomorsku misiju u Indo-pacifičkoj regiji naredne godine i da intenzivira partnerstvo sa ključnim zemljama te regije, kao što su Japan, Australija, Indija, Indonezija, Južna Koreja i Singapur.

Prema njegovim riječima, sloboda kretanja evropskih plovila tamošnjim morima se “suviše osporava”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve